Politika

Az FBI látókörébe került Orbán – most már csak egy célja lehet, hogy elkerülje a börtönt

Pestibulvar.hu

Tovább dagad a Microsoft botrány, és bár a cég az USA-ban peren kívül, jókora bírsággal (8,8 millió dollár azaz 2,6 milliárd forint) megúszta, Magyarországon tovább bonyolódik a helyzet, az kiszivárgott jegyzőkönyvek alapján.




 

Az most már teljesen tiszta, hogy a Microsoft Magyarország az amerikai hatóságoknak beismerte, hogy 2013-tól 2015-ig „egy vezető tisztviselője és több alkalmazottja részt vett” egy manipulált beszerzésekre és vesztegetésekre épülő ügyben, amely olyan mértékű csalás, hogy az amerikai tulajdonú leányvállalatnál  nemcsak a Microsoft belső ellenőrei vizsgálódtak, de

A MAGYAR CÉG DOLGOZÓIT AZ FBI IS KIKÉRDEZTE, MIT TUDNAK A KÖZBESZERZÉSEKRŐL.

 

A magyar viszonyokra jellemzően, olyan összegeket találtak a szerződésekben, hogy a revizorok fordítási hibára gyanakodtak, és többször kérdezték, hogy a “nettó” és “bruttó” kifejezések vajon ugyanazt takarja-e, mint az USA-ban. AZ ORFK például 30 százalékkal fizetett többet a szoftverekért, mint kellett volna, miközben a beszállító cég 30-40 százalékos kedvezményt kapott a Microsofttól. Így az adófizetők 60 százalékkal fizettek többet, mintha közvetlenül a Microsoft Magyarországtól vették volna meg a programokat.

A kormányzat azonban nem talál ebben semmi kivetnivalót. Sőt! Az eltávolított Microsoft vezetőknek meghálálta a tevékenységüket, a cég kormányzati üzletágát korábban vezető Sagyibó Viktor a Miniszterelnökségen kapott munkát, a Microsoft Magyarország korábbi vezérigazgatója, Papp István pedig a Nemzeti Befektetési Ügynökségnél lett elnökhelyettese.




 

De Polt Péter sem iparkodott a csalások felderítésével, a magyar ügyészség egyszer már gyanú (!) hiányában visszautasított egy feljelentést. Tehát Poltéknak nem volt gyanús, hogy egy Microsoft viszonteladó a kormányzati cégeknek a beszerzési árnál drasztikusan drágábban –akár háromszoros áron is-, eladja a szoftver csomagot, majd a HCS Experts nevű

A MINISZTERELNÖK VEJÉNEK, TIBORCZ ISTVÁNNAK A TULAJDONÁBAN ÁLLÓ CÉG RENDSZERESEN BESZÁMLÁZ ENNEK A CÉGNEK!

 

Ebben az időben a cég olyannyira megtáltosodott, hogy Tiborcz 389 millió forint osztalékot tudott kivenni belőle. A vizsgálat alá vont állami vállalatoknál az a pletyka járja, hogy nem csak Tiborcz Istvánnak, de a testvérének, Tiborcz Péternek is informális ráhatása volt arra, hogy melyik cég nyerjen egy-egy pályázaton.




 

Úgy tűnik, ezek az irányított és bőven túlárazott szoftverbeszerzések egészen Orbán Viktor közvetlen környezetéig érnek, és sokkal súlyosabb, mint azt eddig hitték. Már tíznél több magyar kormányzati intézménynél és állami cég körül vizsgálódnak, az eddig adóhatóság és rendőrség mellé felsorakozott  a honvédelmi tárcához tartozó HMEI Zrt., illetve az egészségügy beszerzéseiben érdekelt egykori GYEMSZI is célkeresztbe került.

 

A most napvilágot látott jegyzőkönyvekben mindzet bizonyítja egy mondat, amelyben az egyik alkalmazott a következőt írta a Microsoft központnak: „Még mindig dolgozunk az üzlet lezárásán. A pénzügyi vonzatokra koncentráltunk, és

BEGYŰJTÖTTÜNK MINDEN SZÜKSÉGES HOZZÁJÁRULÁST A KORMÁNYBAN A MINISZTERELNÖKIG BEZÁRÓLAG.”

 

Minderre Poltéknak az a válaszuk, hogy megígérték, megkérdezik az amerikai kollégákat, van-e releváns, kiadható információjuk, ha már ők olyan balfékek, hogy a szemük előtt talicskázzák ki az állami pénzeket a magáncégek.

 

Ha valakinek nem volt eddig tiszta, hogy miért ragaszkodik Orbán foggal-körömmel a hatalomhoz, akkor ez a kiszivárgott eset jól mutatja, hogy egy választási bukás után, egy tisztességes ügyészséggel élete végéig börtönben csücsülne.




 

És ez még csak a jéghegy csúcsa.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top