Politika

Friss: A Paksi Atomerőmű tagadja, hogy kritikus lenne a Duna hőmérséklete

nyugatifeny.hu

Szerintük még nem érték el a 25 fokot.




Nem jelent biztonsági kockázatot a Duna melegedése az atomerőmű működésében, a vízhőmérséklet ugyanis a mérési eredmények szerint nem érte el azt a szintet, amelynél a termelést csökkenteni kellene, jelenleg 24,2 Celsius-fok – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. pénteken.

 

Azt írják a közleményükben, hogy az atomerőmű már a jogszabályokban és a nemzetközi sztenderdekben meghatározott hőmérsékleti küszöb (25 Celsius-fok) alatt, 23 Celsius-fokos vízhőmérsékletnél

megkezdte a folyamatos méréseket a Duna érintett részén.

 




Mint tegnap beszámoltunk róla a napi.hu híre alapján, augusztus elsején a Duna a paksi erőmű feletti szakaszán 25 Celsius-fok feletti vízhőmérsékletet produkált. Erre reagált most az atomerőmű.

 

A portál szerint ez azért fontos, mert ilyenkor automatikusan életbe kell lép egy, a paksi atomerőműre vonatkozó riasztást. Ha a folyó az erőmű felett eléri a 25 fokot, a nukleáris reaktorokhoz már elhasznált hűtővízzel keverve a Duna akár a 30 Celsius-fok közelébe is melegedhet. Ez biológiailag és természetvédelmi értelemben is afféle vörös zóna;

jogszabályi tiltás van rá, hogy a folyó vize itt 30 fok fölé juthasson.

 

Az atomerőmű szerint az általuk monitorozott, 500 méteres Duna-szakasz hőmérsékletének mérése a hatóság által jóváhagyott, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által kidolgozott módszertan alapján zajlik, transzparens, bárki által megtekinthető módon, az adatok teljes nyilvánossága mellett.

 

A nemzetközi sztenderdeken alapuló biztonsági előírások meghatározzák, hogy amennyiben ezen a szakaszon belül a víz hőmérséklete eléri a 30 Celsius-fokot,

milyen mértékben kell visszaterhelni az atomerőmű villamosenergia-termelését

– írták.

 




Az atomerőmű hűtése másodpercenként 100 köbméter víz kivételét igényli a folyóból, ez a valaha mért legalacsonyabb vízállásnál (900 köbméter másodpercenként) is csupán alig tíz százalék feletti mértéket jelentett, a mostani, közepes vízállásnál (2200 köbméter másodpercenként) pedig kevesebb, mint 5 százalékot.

 

A Paksi Atomerőmű hűtésének mindezek alapján semmilyen negatív hatása nincs és nem is lehet a környezetre, illetve ezen belül az élővilágra. Harminc Celsius-fok feletti vízhőmérséklet természetes módon, pangó vizekben, alacsonyabb áramlású folyórészeken is kialakulhat időszakosan.

(MTI/napi.hu/NYF) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top