Belföld

304 milliárd plusz pénzből csak 1 milliárdot költött az egészségügyre a kormány idén

A költségvetésből megmaradt maradványpénzek nagy része gazdaságfejlesztésre ment el, de kormányzati beruházásokra is jelentős összeget költöttek.

 




 

Kiderült, fél év alatt mire mennyi költött idén a kormány. A Népszava kormányhatározatok segítségével gyűjtötte össze, mire mentek el a költségvetésből megmaradt maradványpénzek.

A teljes összeg 304 milliárd forint volt, amely egy komolyabb gazdaságélénkítő csomagnak is megfelelne. Ebből a legtöbb pénz – 139 milliárd forint – gazdaságfejlesztésre ment el, ezek közül is messze kiemelkedik a debreceni BMW gyár előkészítésére megítélt 33 milliárd forint, vagy a Magyar Falu program 29 milliárdja.

A második legnagyobb összeget – 28 milliárdot – oktatásra költötték, ebből azonban két egyetemnek, a Corvinusnak és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek jutott. Előbbi 24 milliárd forintot kapott az alapítványához, utóbbi pedig 1,5 milliárdot fejlesztésekre. A maradványokból a közoktatás így alig 3 milliárd forinttal részesedett.

Kormányzati látványberuházásokra 19 milliárdot költött a kormány – ez közel annyi, mint ami a rendőrség plusztámogatására vagy a bürokrácia működtetésére jutott. Ebből az összegből 18 milliárdot a Budai Vár kapott, 1 milliárdot pedig a Steindl Imre programra szántak, ami a Kossuth téri állami épületek felújítását foglalja magában.




A korábbiakhoz képest lényegesebben kevesebb pénz ment el sport- és egyházi támogatásra, még a határon túli kiadásokra is több mint 10 milliárd forint jutott.

A sort a szociális terület zárja 4,5 milliárddal, de még ehhez is képest is lényegesen kevesebb pénzt, csupán 1 milliárd forintot költött a kormány az egészségügyre.

Ezen kívül 39 milliárd forint egyéb, nem azonosított célokra ment el.

Múlt héten a kormány 48 milliárd forintnyi maradványpénzt osztott újra, a legtöbbet – 11 milliárdot – a Rogán Antal felügyelete alatt működő Miniszterelnöki Kabinetiroda kapta turisztikai támogatásokra, amihez még öt milliárdot hozzácsaptak. A Budai Vár felújítására 9 milliárdot adtak, sport és szabadidős célokra pedig 3 milliárd jutott. 2,5 milliárdot kapott a Magyar Államkincstár is, Budapest pedig 2,2 milliárdot fejlesztések támogatására.

 

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top