Politika

Budaörsön nem csitul a felháborodás, a tanárok nagyon dühösek

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ahogy azt már megszokhattuk, a kormány nem sokat bíbelődik egy-egy törvény hatályba léptetésével: ahogy a parlamenti szavazás megtörténik, a jogszabályok zöme egy-két napon vagy héten belül hatályba lép. Bár a miniszter nem alkalmazta a módosított törvényt, teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a helyiek véleményét. A tárca elutasította ugyanis két budaörsi iskola, az Illyés Gyula Gimnázium és a Herman Ottó Általános Iskola igazgatóinak pályázatát. Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester lapunknak elmondta: két olyan igazgatóról van szó, akik évtizedek óta mindenki megelégedésére dolgoztak, sikereket értek el.




 

– Mindketten egyedüli pályázók voltak, a tantestület, a szülők és a képviselő-testület támogatását élvezve, és mindkettőjük pályázatát visszadobta Kásler Miklós miniszter. Lényegében semmilyen autonómiát nem engednek lokálisan. Mindent központilag akarnak eldönteni – közölte megkeresésünkre Wittinghoff Tamás. A polgármester arra is rámutatott: a helyzet még penetránsabb annak a hírnek a fényében, hogy

a tervek szerint enyhítenek az igazgatói pályázat feltételein.

 

Erre azért van szükség, mert ugyan nincs tanárhiány, de valahogy mégis annyian hagyják el a pályát, hogy nincs elég iskolaigazgatónak pályázó alkalmas jelölt. A tárca a Népszava információi szerint azzal hozna be a játékba pluszjelölteket, hogy enyhítene a feltételeken: öt helyett csupán négy év szakmai gyakorlat is elegendő lenne ahhoz, hogy egy pedagógus intézményvezetői posztra pályázzon, ráadásul az intézményvezetői szakképzettség meglététől is eltekintenének. Talán mondanunk sem kell, hogy a budaörsi jelöltek maximálisan megfeleltek a korábbi kritériumoknak is.

 




Wittinghoff Tamás – aki szerint a Fidesz üzent, a két iskolaigaazgatónak politikai okokból kell mennie – kérdésünkre elmondta, hogy Budaörsön azóta is óriási a felháborodás, és ez annak ellenére sem csitult, hogy a minisztériumban utólag mégis úgy döntöttek, a két intézményvezető egy évig még tovább igazgathatja iskoláját. A tiltakozás erejét jól mutatja, hogy két-három nap leforgása alatt 1800-an írták alá azt a petíciót, amelyet a két igazgató kinevezéséért indítottak. Ennek ellenére tart tőle, hogy a minisztérium nem fogja korrigálni korábbi döntését.

 

– Nyár van, nem tudom, mi lesz az ügy folytatása, de mindkét iskolában nagyon dühösek a pedagógusok. És nem találok szavakat arra, milyen közleményt adott ki a helyi Fidesz az üggyel kapcsolatban. Szerintük az egész felháborodás mögött politikai hisztériakeltés zajlik. Írja mindezt a helyi Fidesz-elnök úgy, hogy ért is az oktatáshoz, hiszen korábban megszerezte magának az egyik helyi egyházi iskola vezetését – mondta a polgármester.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top