Belföld

A V4-ek között is a magyar bérek a legalacsonyabbak

A térség más országaiban dinamikusan nőnek a bérek.

 




 

Bár a kormány tagjai gyakorta hozzák szóba a magyar fizetések emelkedését, arról már ritkábban beszélnek, hogy a térség más országaiban továbbra is dinamikusabban nőnek a bérek – írta a Népszava.

A lap szerint

a minimálbér és az átlagbér változatlanul itt a legalacsonyabb a régióban.

A cikkben ezután arról írnak, hogy míg például az átlagbér a V4-es országok között között éllovas Csehországban 932 euró, itthon már kevesebb, 701 euró. De hasonló a helyzet a minimálbérnél is, amely Magyarországon 305 euró, Lengyelországban viszont 379, Szlovákiában 427, Csehországban pedig ennél is több, 432 euró.

 




 

A Népszava szerint a sorrend akkor sem változik jelentősen, ha egyes szakmák béreit vetjük össze: a járműgyártásban dolgozó magyarok átlagbére 1118 euró, ez a legalacsonyabb, a listavezető Csehországban ugyanakkor 1398 eurót visznek haza az ágazatban.

A pedagógusi átlagbért vizsgálva nálunk jobb a helyzet, ugyanis – ha nem is sokkal, de – Lengyelországban (655 euró) még a magyar (709 euró) tanárokénál is rosszabbak a bérek. A mozdonyvezetők 1047 eurós átlagbérével pedig második helyre kerül Magyarország.

 

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Kordás László a lapnak azt mondta, hogy Lengyelországban augusztus 1-jétől a 26 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük, ami már komoly visszatartó erő lehet a külföldi munkavállaláson gondolkodóknak. Kordás szerint Magyarországon is szükség lenne az adórendszer megváltoztatására, mert az egykulcsos szja is közrejátszik abban, hogy nemzetközi felmérések sorra hozzák ki az alacsony magyar életszínvonalat mutató adatokat.

 

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top