Politika

Katasztrofális helyzet várható – Sztrájkba lépnek az orvosok

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter

Szeptember első két hetére hirdették meg a sztrájkot az alapellátásban dolgozó fogorvosok, így ők csak a legsürgősebb eseteket fogják ellátni.




 

A két hetes figyelmeztető munkabeszüntetés oka pedig a nem megfeleő finanszírozás. Mint mondják, egy foghúzáshoz elengedhetetlen kellék a gézlap, tű, fecskendő, melyeknek beszerzési ára 584 forint. A társadalombiztosító azonban mindössze 300 forint visszatérítést ad az orvosoknak egy ilyen beavatkozásért – közölte az atv.hu.

TEHÁT EGY FOGHÚZÁS ALAPKELLÉKEI KÉTSZER ANNYIBA KERÜLNEK, MINT AMENNYIT A TB FIZET ÉRTE.

 




A fogorvosok régóta szeretnének változtatni a tarthatatlan helzeten, mivel sokszor a hónap végére annyira rossz helyzetbe kerülnek a nem megfeleő finanszírozás miatt, hogy érzéstelenítőre se futja már. A lap szerint pedig van olyan orvos is, aki a magánpraxisából fizeti a TB-s betegek ellátását.

“A helyzet kezd már nagyon tarthatatlanná válni. Ezért szeptember első két hetében egy figyelemfelhívó tiltakozó akciót tervezünk. Gyakorlatilag lassan a fogorvosok 50%-a már jelezte, hogy részt vesz benne”- közölte Dr. Nagy Ákos az ATV Híradónkkal.

A SZTRÁJK MIATT ELŐFORDULHAT, HOGY TELJESEN ÖSSZEOMLIK A RENDSZER, ÍGY AZOK, AKIK NEM MAGÁNORVOSHOZ JÁRNAK, KÖNNYEN LEHET, HOGY ELLÁTÁS NÉLKÜL MARADNAK.

 

A lap közölte azt is, hogy a körzeti fogorvosok 2-300 ezer forintos alapfinanszírozást kapnak a TB-től havonta, valamint az ellátott betegek számától függően kapnak további 5-700 ezer forintot minden hónapban az államtól.

 




Ez az összeg soknak tűnik elsőre, de a fogorvosoknak ebből kell fizetniük az összes felmerülő költséget. A saját illetve az asszisztens fizetését, a rendelő bérleti díját, a rezsit, valamint az ellátáshoz szükséges eszközöket és gyógyszereket. Így sokszor előfordul, hogy a hónap végére teljesen elfogy a pénz és a gyógyszerekkel kell takarékoskodniuk.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top