Gazdaság

Mészáros cége is rárepül az MNB kötvényprogramjára

A Mészáros Lőrinc egyre terjedő cégbirodalmát összefogó Opus Global Nyrt. bejelentette, hogy a Magyar Nemzeti Bank kötvényprogramjának keretében 28,6 milliárd forint értékben tervez kötvényeket kibocsátani – erről adott ki közleményt a társaság csütörtökön.





Ahogy arról korábban már írtunk és beszéltünk a Hol a Pénz? podcast egyik adásában, az MNB vállalati kötvényprogramot indított Növekedési Kötvényprogram címen július elsején, amelynek célja, hogy nagyobb, legalább egymilliárd forintos mérlegfőösszegű,  magyar tulajdonú vállalatok finanszírozását segítse és beindítsa a vállalati kötvénypiacon Magyarországon. Az MNB összesen 300 milliárdos programja úgy működik, hogy ha egy cég megfelel az MNB követelményeinek – amelynek része, hogy kapjon egy legalább BBB- fokozatú hitelminősítést – akkor a jegybank a jegyzésnél megvásárolja a cég által kibocsátott kötvények legfeljebb 50 százalékát , legfeljebb 20 milliárd forint értékben. Vagyis

A MATOLCSY GYÖRGY VEZETTE MNB VÁRHATÓAN NAGYJÁBÓL 14,3 MILLIÁRD FORINTÉRT RUHÁZ MAJD BE MÉSZÁROS-KÖTVÉNYEKBŐL,

igaz ezt még egyelőre nem lehet tudni.

Hamar elindult a találgatás, hogy a program a NER-el  jó kapcsolatot ápoló cégek között is népszerű lehet, például alkalmas lehet annak a finanszírozására, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető, de tőle távolodó 4iG finanszírozza a T-Systems felvásárlását.

 




Az Opus Global közleményében azt írta, a cég megfelelt a növekedési kötvényprogramban elvárt hitelminősítésnek, sőt, még négy fokozattal magasabb, BB besorolást is kapott a  Scope Ratings nemzetközi hitelminősítőtől. “Kedvező minősítését a Scope több tényezővel indokolta. Pozitívan értékelte, hogy a Konzum Nyrt. beolvadását követően úgy növekedett meg jelentősen az Opus Global jövedelemtermelő képessége, hogy közben alacsony maradt az egyesült holding költségszintje. Előnyként szerepel az elemzésben a társaság konzervatív és hosszú távú befektetési politikája, amely a növekedésre és az értékteremtésre fókuszál” – olvasható a közleményben.

A Scope elemzésében úgy véli, hogy az Opus Global négy stratégiai divíziója (építőipar,élelmiszeripar, energetika és turizmus) egymástól kellően elkülönülő területet fed le, ami jelentősen javítja a társaság üzleti kockázati profilját

-büszkélkedik a cég. A hitelminősítő megállapította, hogy “az Opus expanziójának nagyobb része már lezárult, és a menedzsment elsősorban a portfólióban rejlő növekedési lehetőségek kiaknázására összpontosít, emellett nem zárta ki a további akvizíciók, a meglévő befektetések portfólióhoz illő kiegészítései sem.” A kötvénykibocsátáshoz a közlemény szerint a z Opus részvényeseinek felhatalmazása is szükséges lesz, de mivel ilyen vagy olyan formában, de Mészáros Lőrinc és családja többségi tulajdonos a cégben, amelyet Mészáros Lőrinc egyik lánya, Beatrix vezet, így ezzel nem igazán lesz probléma.

 

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top