Politika

Sokan nem tudják, hogy a devizahitelt a Fidesz vezette be Magyarországon

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Mikor közel kilenc év korlátlan uralkodás után, még mindig visszamutogatnak a 2010-előtti kormányokra, “elfelejtik” hozzátenni, hogy a hitelezés bevezetése a Fidesz első kormányzása alatt történt, még 2001-ben.




 

És tegyük hozzá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2015 februárjában írt alá egy olyan megállapodást, amiben a kormány vállalja, hogy a bankoknak nem lesznek további terhei a devizahitelek átváltása miatt, a kilakoltatásokat pedig nem akadályozzák meg.

 

A kormány honlapján is elérhető angol nyelven az a 2015. február 9-én aláírt megállapodás, amit Orbán Viktor miniszterelnök kötött Suma Chakrabarti-val, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével.




 

A magyar kormány vállalta, hogy a devizaalapú hitelek forintosításának szabályozásáról szóló törvény végrehajtását úgy biztosítja, hogy a bankszektorban elkerülhetők legyenek az árfolyamkockázathoz kapcsolódó további költségek, magyarul nem háríthatják a bankokra az adósok jogtalan terheit úgy, mint sok más országban megtették. Ehhez tartozik, hogy a magyar kormány tartózkodik olyan új törvények bevezetésétől is, amelyek negatív hatással lehetnek a bankszektor profitabilitására, tehát nyereségére. Nyilván ez a devizahitelek elengedését, módosítását is jelenti.

 

A “teljesség” kedvéért említsük meg, hogy a kedvezményes árfolyamú devizahitel-végtörlesztési lehetőséggel a gazdagok, köztük a Fidesz több országgyűlési képviselője járt jól. Az Origó–akkor még nem volt a Fidesz lakája–2012. január 27 -én név szerint említ fideszes képviselőket, akik igencsak jól jártak. A teljesség igénye nélkül: Kocsis Máté, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője nem kevesebb, mint 15 millió forintot takarított meg; ugyanennyit spórolt meg Halász János, a Fidesz frakció mai szóvivője; Vejkey Imre, 8 millió forintot takaríthatott meg. A legnagyobb adósok -köztük Kósa Lajos- akkor nem válaszoltak a portál kérdésére.

 

Abban az időszakban, Orbán egy interjúban védelmébe vette azokat a parlamenti képviselőket, akik élni szeretnének a 180 forintos frankárfolyamon lehetővé tett végtörlesztéssel: azt mondta, a képviselőknek is joguk van megszabadulni az adósságuktól.




 

Akkor mondjuk ki egyértelműen: a Fidesz a gazdagoknak kedvezett a végtörlesztési lehetőséggel, azok akik nem tehetősek, azóta is nyögik a terheket. Láthatjuk, hogy szinte mindennaposak a kilakoltatások. Hetente több tucat család kerül az utcára, nincs számukra kegyelem. Orbán széttárja a kezét, és nem tesz semmit, hogy megvédje azokat a magyar embereket, akik –a Fidesz közreműködésével is—a devizahitel csapdájába kerültek.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top