Politika

Durva dolog derült ki: milliókkal támogathatták oroszok a Brexit-pártiakat

A konzervatív párt orosz kapcsolatairól szóló jelentést a kormány nem szerette volna nyilvánosságra hozni a decemberi választás előtt, egy brit lap most kínos részleteket közölt belőle.




 

Fontmilliókat kapott a brit konzervatív párt Putyintól a Brexitért. Ezt tartalmazza állítólag az a jelentés, amelyet a brit parlament hírszerzési bizottsága készített, és amelynek a közzétételét Boris Johnson miniszterelnök megakadályozta. A konzervatív kormányfő joggal tart attól, hogy a választások során ez hátrányosan befolyásolná az esélyeket – véli a londoni Sunday Times, amely megtudott egy-két részletet a jelentésből. Korábban ugyanez a lap közölte a miniszterelnök Brexit-tanácsadójának előéletét firtató cikket, melynek alapján egy munkáspárti képviselő feltette a kínos kérdést: Dominic Cummings orosz kém lenne?

 

160 ezer fontot fizetett egy Angliában élő orosz oligarcha, hogy teniszezhessen Boris Johnsonnal és David Cameronnal. A Csernuhin házaspár, melynek mindkét tagja igen aktív a brit társasági életben, imádja a teniszt mint a kapcsolatteremtés eszközét. Amikor megtudták, hogy az akkori miniszterelnök, illetve külügyminiszter jó pénzért bárkivel teniszezik, nem sajnálták ezért a 160 ezer fontot. Ám nemcsak ekkor voltak bőkezűek: a házaspár tavaly 450 ezer fontot fizetett be a brit konzervatívok kasszájába. A különösen kellemetlen az ügyben az, hogy a házaspár Putyinhoz közeli oligarchának számít. A Sunday Times azt a kérdést is felteszi: vajon milyen kapcsolatban álltak az FSZB-vel, az orosz titkosszolgálattal?




 

Ez Nagy-Britanniában különösen kellemetlen kérdés mostanság hiszen nem is oly rég Salisburyben – Londontól nem messze – a GRU, az orosz katonai hírszerzés megpróbálta megölni híres árulóját, Szergej Szkripalt és annak lányát, Juliát. Emiatt Nagy-Britannia sok orosz diplomatát kiutasított, és kérésére a NATO államok – köztük Magyarország is – ugyanígy cselekedtek.

 

A rekorder oligarcha 1,2 millió fonttal támogatta a konzervatívokat. Alekszandr Tyemerko azzal dicsekszik, hogy közel áll az orosz miniszterelnökhöz, Vlagyimir Medvegyevhez. Nyilván emiatt is kedveli őt az orosz hadügyminisztérium, amely elárasztotta megrendelésekkel, amíg Oroszországban élt. Ebben az országban hadügyi megrendelést csakis az kaphat, akit a szolgálatok saját emberüknek tekintenek.

 

Kérdés persze, hogy mennyire a saját pénzüket adták a konzervatívoknak az orosz oligarchák és mennyire a szolgálatok kasszájából finanszírozták a Brexit támogatóit? Ez már Roman Abramovics esetében is felmerült: Putyin kedvenc oligarchája a Chelsea VIP páholyában az szinte az egész brit elitet vendégül látta. Aztán beütött a Szkripal-ügy, és Abramovics tartózkodási engedélyét nem hosszabbították meg annak ellenére, hogy régóta a Chelsea csapatának tulajdonosa, és hét gyermeke közül öten Nagy-Britanniában tanulnak. Abramovics nem esett kétségbe: felvette az izraeli állampolgárságot, és így vígan utazgathat a világban, de a brit elit befolyásolásában már kisebb szerep juthat neki.

 

Az oroszok ásza a Lebegyev família

Alekszandr Lebegyev a hírszerzés rezidense volt Londonban, ahol aztán “váltott” és egy kis médiabirodalom feje lett: az övé az Independent és az Evening Standard. Fia, Jevgenyij Lebegyev jó barátságban áll Boris Johnsonnal még azokból az időkből, amikor a mostani miniszterelnök London főpolgármestere, majd külügyminiszter volt. Perugiában, egy olasz arisztokrata felújított kastélyában gyakran látja vendégül Boris Johnsont, akit le is fényképeztek a közelben kissé kapatosan. A Sunday Times ezzel kapcsolatban maliciózusan megjegyzi: korábban felmerült a gyanú, hogy a miniszterelnököt zsarolhatják a perugiai kiruccanás miatt.




 

Theresa May konzervatív kormányának egyik magát megnevezni nem kívánó tagja elmondta a Sunday Timesnak, hogy nagy a zsarolás veszélye, és nemcsak ebben az ügyben: “milliárdosok finanszírozzák a konzervatív pártot” – állította az egykori miniszter arra célozva, hogy a szponzorok azután megkérik az árát a támogatásnak.

 

A Munkáspárt kampányfőnöke azzal vádolja a konzervatívokat , hogy szándékosan késleltetik a jelentés közzétételét a választások előtt. A konzervatívok csak az elmúlt év során 498 850-642 000 fontot kaptak különböző orosz forrásokból – állítja az Open Democracy. Vajon ezek az orosz adakozók milyen közel állnak az FSZB -hez? – feszegeti a Sunday Times.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top