Politika

A magyar szülők szerint sok sebből vérzik a nyelvoktatás

thepost.hu

A Szülői Hang felmérése során hatezer embert kérdeztek meg, mit gondolnak a magyarországi nyelvoktatásról. Érdekes válaszok születtek.




 

A szülők többsége nem számít arra, hogy az iskolai oktatás képes biztosítani gyermeküknek a középfokú nyelvvizsgát – ez az egyik legfontosabb olvasata a Szülői Hang felmérésének. A kérdésekre több mint hatezren válaszoltak az adatokat idéző 24.hu cikke szerint.

 

A felmérésből kiderült az is, hogy a megkérdezettek csupán 30 százaléka bízik benne, hogy a meghirdetett, kéthetes külföldi nyelvtanfolyamok sikeresek lesznek.

 

A kutatás arra is rákérdezett, mik a szülők szerint a magyar nyelvoktatás legégetőbb problémái. Olyan válaszok születtek, hogy:




rossz módszerek,
tanárhiány,
túl nagy létszámú nyelvi csoportok,
nem a tudásszintnek megfelelő képzés,
de bekerült túlterheltség és a gyakori tanárváltás is.
A felmérés a válaszadók szöveges visszajelzéseit is közli. Egy Pest megyei általános iskolába járó fiatal szülei az iskolai ismeretanyag hasznosíthatóságáról azt írták, “a gyerek tudja, hogy „kakukkos óra”, „inga”, vagy épp gleccserbolha (nem vicc), de egy pohár vizet nem tud kérni”. Más a nyelvoktatás szemlétét kritizálta, szerinte mindenek felett a nyelvtant hangsúlyozzák, a kommunikációra semmi idő nem jut, így “aztán a magyarok nem mernek megszólalni, mert félnek

, hogy valamit hibásan mondanak”.

 

A felmérés egyik érdekesebb pontja a tanárhiányhoz kötődik. A kormány rendszerint azzal érvel, hogy nincs tanárhiány, ám a szülői visszajelzések egész mást mondanak: a tanárhiány főként a szakképzésben és az általános iskola felső tagozatában okoz gondokat, egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei szülő például azt írta, “volt mikor nyelvvizsga nélküli magyar szakos tanár tanította a gyerekeket, és hónapokig semmit nem fejlődtek”.

 

A helyzet egyébként nagyjából úgy néz ki, hogy bizonyos órákat sokszor helyettesítéssel oldanak meg, így az érdemi oktatás elmarad. Ez a felmérés alapján inkább az angol nyelvi órák tekintetében jellemző, de a probléma a németóránál is érzékelhető. Egy Bács-Kiskun megyei szülő konkrétan azt írta: gyermeke iskolájában gyakorlatilag nincs angol nyelvoktatás, és volt olyan év, amikor „a pedagógus többet hiányzott, mint a gyerekek összesen”. A helyettesítés nem volt megoldva az intézményben.




 

A szülők szerint gyakori probléma a tanárváltás, a gyerekek ugyanis nem tudnak alkalmazkodni a folyamatos változáshoz, többek pedig úgy látják, a gyerekek nem a tudásszintjüknek megfelelő képzésben részesülnek a nyelvórák során. Utóbbi kategória tipikus jellemzője, hogy egy csoport túl lassan halad a tanulóhoz szintjéhez képest, de az is, hogy egyes tanulók lemaradnak, és nem tudják követni az órát.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top