Politika

Hülyét csináltak Orbánból, ezért a fideszesek most kemény szigorításokat követelnek

Pestibulvar.hu

Pár hete Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő sikeresen bohócot csinált Orbán Viktorból azzal, hogy míg a miniszterelnök felszólalt, az ellenzéki képviselő táblákat tartott fel elé, melyeken például olyan szöveg volt olvasható, hogy




“MUSZÁJ HAZUDNIA, MERT TÚL SOKAT LOPOTT”.

 

Ezt a lejáratást nem tudták a fideszesek elkerülni, későn érkeztek Orbán segítségére képviselőtársai, így más módon próbálnak most meg védekezni az ilyen akciók ellen. Jobbnak látják, ha olyan szigorításokat vezetnek be, amik elrettentik majd az ellenzékieket az ilyen és ehhez hasonló magánakcióktól.

 

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő rakta ki közösségi oldalára azt a fideszes képviselők által benyújtott módosítást, mely szigorítaná az Országgyűlés működéséről szóló törvényt – közölte az Index.hu.

A MÓDOSÍTÁS EMELNÉ A KISZABHATÓ BÜNTETÉSI TÉTELEKET AZOKKAL A KÉPVISELŐKKEL SZEMBEN, AKIK KIFOGÁSOLHATÓAN VISELKEDNEK.

 




Tehát aki nem ért egyet a Fidesszel és szót mer emelni ellenük, egyéni akciókkal próbálja meg felhívni magára a figyelmet, azt komoly szankciókkal sújtanák.

 

A benyújtott törvényjavaslat szerint a képviselőktől a házelnök akár 6 hónapnyi fizetést is megvonhat, amennyiben a képviselő fizikai erőszakot alkalmaz, vagy az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, illetve akkor is, ha az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza.

 

A házelnök ha egy képviselő fizikai erőszakot alkalmaz, akár 60 napra, azaz két hónapra is kitilthatja a képviselőt a parlamentből,

DE 30 NAPRA AZT IS KITILTHATJA, AKI AZ ÜLÉS, A VITA VAGY A SZAVAZÁS MENETÉT AKADÁLYOZZA.

 

Abban az esetben ha a kizárt képviselő a házelnök ülésterem elhagyására irányuló felszólításának nem tesz eleget, akkor az ülést vezető elnök a képviselőt azonnali hatállyal kitilthatja. A kitiltás a törvény értelmében pedig a Parlament és a Képviselői Irodaház épületére is vonatkozik.

 

Mivel az a képviselő aki ki van tiltva, az fizikailag nem gyakorolhatja szavazati jogát, az ebben az esetben átruházhatja egy másik képviselőre a szavazati jogát.

 

“Titkos szavazás esetén a kitiltott képviselő a szavazás időtartama alatt a házelnök által kijelölt helységben gyakorolhatja a szavazati jogát” – áll a módosításban.

A TISZTELETDÍJ MEGVONÁSÁNÁL VAN EGY OLYAN PONT A MÓDOSÍTÓ TÖRVÉNYBEN, AMI AKÁR MEG IS DUPLÁZHATJA A KÉPVISELŐRE KIVETETT BÜNTETÉST.

 

Így amennyiben a képviselő fentiekben leírt fizikai erőszakot követi el, vagy “a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza”, majd az ülést levezető elnök, vagy házelnök által elrendelt kitiltásnak nem tesz eleget, és a képviselő nem hagyja el az üléstermet,

AKKOR A TISZTELETDÍJ MEGVONÁSÁNAK FELSŐ HATÁRA A KÉTSZERESÉRE EMELKEDIK, TEHÁT 6 HELYETT AKÁR 12 HÓNAPRA IS MEGVONHATJÁK TŐLE A FIZETÉSÉT.

 




A módosításban a jegyzőkre vonatkozó szabályok is szigorodnának. Így a jegyzői megbízatás megszűnhet, ha az “adott országgyűlési cikluson belül az ülésnapról vagy ülésről kizárás fegyelmi intézkedést két alkalommal vagy a kitiltás fegyelmi intézkedést egy alkalommal jogerősen alkalmazták vele szemben”.

 

Ez a fideszes javaslat pedig leginkább a jobbikos Szilágyi Györgyre és a párbeszédes Tordai Bencére vonatkozik, így ők ha a házelnök kérésének nem tesznek eleget, akkor felmenthetőek lesznek a jegyzői megbízatásuk alól. 

A MÓDOSÍTÓ JAVASLAT SZÖVEGE PEDIG ELÉG TÁGAN ÉRTELMEZHETŐ, ÍGY LÉNYEGÉBEN AKI NEM CSÖNDBEN ÜL AZ ÜLÉSTEREMBEN ÉS NEM HAGYJA, HOGY A FIDESZES KÉPVISELŐK SZABADON SZAVAZHASSANAK MEG AKÁRMIT, AZ ILYEN SÚLYOS BÜNTETÉSEKKEL SÚJTHATÓ.

 

A törvény benyújtóinak névsora pedig a következő: Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Dr. Bajkai István (Fidesz), Dr. Vejkey Imre (KDNP), Halász János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Hende Csaba (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP)

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top