Politika

100 ezer külföldön dolgozó magyart hozna haza Matolcsy, már gondolkozik a terven

hirzona24.com

Tanár és ápoló is lehet belőlük itthon, ha elolvassák a jegybankelnök négy pontját.




A KSH szerint 260-350 ezer, az ENSZ szerint 600 ezer magyar él külföldön, hiányuk égető a hazai munkaerőpiacon. A külföldön élő magyarok döntő része a fiatalabb korosztályokba tartozik, iskolai végzettségük és munkavállalási hajlandóságuk is átlag feletti. A kint élők többsége még nem érte el a 40 éves kort, a diplomások aránya pedig közel kétszerese a hazai lakosságon belüli aránynak a KSH szerint, tehát értékes munkaerőnek számítanak.

Az elsősorban Németországban, Nagy-Britanniában, Ausztriában és Hollandiában, illetve az Egyesült Államokban dolgozó magyarok hazacsábítására kitalált, két és fél éve megbukott Gyere haza, fiatal program után szabadon Matolcsy is kidolgozott egy javaslatcsomagot arra, hogyan lehetne a munkaerőpiacon támadt lyukat kevesebb szépkorúval, és több külföldről hazatérővel betöltetni. A jegybankelnök szerint ehhez az kell, hogy:

• bért fejlesszenek az állami hiányszakmákban
• növeljék a családtámogatási elemek ismertségét, és figyelemfelhívó kampányokat rendezzenek az államilag támogatott oktatási és egészségügyi rendszer kapcsán
• a magyar vállalatok külföldi toborzását a költségek leírásával, adókedvezményekkel támogassák
• egyszerűsítsék a külföldön szerzett diplomák elfogadtatását (jelenleg a szakképzettség elismerése 4 hónapot is igénybe vehet, és súlyos tízezrekbe kerülhet)




 

A jegybanki dolgozatban ugyanakkor azt állítják, a külföldön élő népesség arányát tekintve a hazai mutató a legalacsonyabb (6,5 százalék 2017-ben) a keletközép-európai térségben, és jelentősen elmarad az uniós átlagtól is. „Azonban míg az újonnan csatlakozó EU-s országok többségében már a csatlakozást követően érdemben megindult a kivándorlás, addig hazánk esetében csupán a válságot követően vált jelentősebbé (Benk–Gábriel, 2017).  Hazánk esetében a nettó migrációs egyenleget tekintve az elmúlt években pozitív fordulat figyelhető meg, amihez a külföldön született magyar állampolgárok beáramlása mellett az utóbbi időben a visszatérők száma is hozzájárult” – írják a versenyképességi programban.

 

Matolcsy a „reformpályán” 100 ezer külföldről hazatérő állampolgár foglalkoztatásával számol.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top