Politika

Olyan javaslatot tett az asztalra Orbán, ami könnyen a saját bukását okozhatja

Pestibulvar.hu

Miközben az ellenzék lehetőségeit akarja tovább szűkíteni, könnyen lehet, hogy a saját bukásának ágyaz meg ezzel a javaslattal.




 

Újabb büntetőjavaslatot tett le a parlament asztalára a Fidesz. Ha elfogadják, az komolyan korlátozni fogja mind a független, mind a pártképviselők alapvető mandátumgyakorlását és mozgásterét. A javaslat lényege, hogy

  • frakciót ezentúl csak az előző választáson országos listát állító és mandátumot szerző ugyanazon párthoz tartozó képviselők alakíthatnának,
  • csak az a képviselő számítana párthoz tartozónak, aki az adott párt jelöltjeként indult a választáson.

 

444 összegzése alapján ez a gyakorlatban annyit jelentene, hogy

  • nem egyesülhetne két vagy több pártfrakció (de a képviselők átülési lehetősége is teljesen megszűnne),
  • még átnevezni sem lehetne az egyes frakciókat (hogy ezt a módosítást mi okból tették, arról csak találgatni lehet, elsőre szimpla kicsinyes csesztetésnek tűnik),
  • a független képviselők eddig is korlátozott jogai tovább szűkülnének (ők nem alkothatnának ciklus közben frakciót, de be sem ülhetnének egy már meglévőbe sem).

 

Hadházy Ákos – aki jelenleg független képviselő – a javaslat kapcsán úgy fogalmazott:

„A FIDESZ A JAVASLATTAL BEFAGYASZTANÁ AZ ELLENZÉK MOSTANI STRUKTÚRÁJÁT. MEGMUTATJA, HOGY A KORMÁNYPÁRT MILYEN ELLENZÉKET SZERETNE. EMELLETT KISZÚRNA AZ AKTÍV FÜGGETLEN KÉPVISELŐKKEL IS.”

 




Igen ám, csakhogy egyvalamivel úgy tűnik, nagyon nem számol Orbán. Ha végigvisszük a logikát, ami a javaslatból következik, úgy könnyen lehet, hogy az ellenzéknek tényleg nem lesz más lehetősége 2022-re nézve,

MINT EGYETLEN NAGY, KÖZÖS ELLENZÉKI LISTÁN ELINDULNI, EGY NAGY VÁLASZTÁSI PÁRT JELÖLÉSÉBEN.

 

Ami persze lehetőséget adhatna a kormánypártoknak arra, hogy mindenkit legyurcsányozzanak, ugyanakkor lényegében felszámolná az ellenzéki megosztottság utolsó megmaradt morzsáit is. Ha a javaslat a jelenlegi formájában elfogadásra kerül, úgy Orbán maga építi ki a kétpártrendszer struktúráját, ami komoly esélyekkel döntheti romba az egyszemélyi uralomra épülő rendszerét.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top