Politika

Még mindig katasztrofális a helyzet – Közel 25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyből

Pestibulvar.hu

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) által kiadott adatok alapján kiderült, hogy hazánkban a fekvőbeteg-ellátásban dolgozó ápolók nagyon leterheltek, mivel közel 25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyi ellátás rendszeréből – írta meg csütörtökön a Világgazdaság.

 
 

Az ápolói létszám messze elmarad a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországainak ápolói létszámától.

MÍG MAGYARORSZÁGON 6 ÁPOLÓ JUT EZER LAKOSRA, ADDIG EZ A SZÁM NÉMETORSZÁGBAN 12, SVÁJCBAN PEDIG 16.

 

 

A MESZK felmérése arra is rávilágított, hogy a helyzet Budapesten és Pest megyében a legrosszabb, ott a legalacsonyabb a folyamatos munkarendben dolgozó szakképzett ápolók száma, valamint itt a legmagasabb a szakképzetlen ápolók aránya.

A lapnak Balogh Zoltán, a kamara elnöke arról beszélt, hogy a helyzet javulását az eredményezné, ha a kormány elkezdené felzárkóztatni a szakdolgozók bérét, valamint bevezetnék a szakma kidolgozott életpályamodelljét.

 

 

Hozzátette továbbá azt is, hogy mindezek mellett csökkenteni kellene a munkavállalók napi, heti és havi terhét is, amit a létszám emelésével és innovatív technológiák bevezetésével lehetne elérni.

 
 

A MESZK elnöke arról is beszélt, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében is népszerűsíteni kellene az ápolói, szakdolgozói pályát, valamint szükséges lenne az egészségügyi szakképzés és a felsőoktatás területén a hiányszakmák ösztöndíjrendszerének a felülvizsgálata.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top