Politika

Az ellenzéki képviselő kiharcolta: hivatalosan is megindult a vizsgálat a Fidesz titkos adatbázisa miatt

hirhugo.hu

Vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a Kubatov-listaként elhíresült fideszes adatbázis miatt, derül ki abból a levélből, amit Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő juttatott el szerkesztőségünknek. 
 

Többen is bejelentést tettek Péterfalvi Attila hivatalánál, miután az októberi önkormányzati választások előtt két településen, Kaposváron és Érden is lefotóztak egy papírt, amelyen a vádak szerint a Kubatov Gábor pártigazgató nevével összekapcsolva ismertté váló lista áll.

 

A 24.hu írta meg októberben, hogy a kormánypárt aktivistái egy listával a kezükben kopogtattak Érden és Kaposváron. Az volt a feladatuk, hogy betűkódokkal kategorizálják a felkeresett választókat, a lefotózott listák szerint a következő jeleket használták:
T (támogat),
E (elutasít),
B (bizonytalan),
N (nincs otthon),
R (rossz cím),
G (egyéb),
M (mozgássérült),
H (elhunyt),
K (elköltözött).

Feltételezhetően ez alapján készítik el és frissítik a pártközpontban azt az adatbázist, melyet a mozgósításban tudnak hasznosítani.

 

Hadházy az infotörvényre hivatkozva azt kifogásolta, hogy a fenti adatkezelésnek nincs egyértelműen, nyilvánosan meghatározott célja. A törvénybe ütközik szerinte , hogy azok a választópolgárok, akik neve mellett a z „E (elutasít), a  B (bizonytalan), vagy N (nincs otthon)” kódot jelölték, nem járultak hozzá személyes adataik kezeléséhez.

 

A bejelentések után az adatvédelmi hatóság hivatalból eljárást indított a Fidesz adatkezelésének vizsgálatára, áll Péterfalvi Hadházynak címzett levelében.
 

A Kubatov-listák ügye rendre előkerül, és mindig vita van arról, hogy ez legális-e vagy sem, hozzájárulással, a szimpatizánsaikról gyűjt-e adatot a Fidesz, vagy olyanokról is, akik ehhez nem járultak hozzá. 2012-ben például Péterfalvi úgy döntött, hogy nem vizsgálódik, mert ez már egy lezárt ügy.

forrás

 
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top