Belföld

Negyven százalékkal is drágulhat a sertéshús!

fuggetlennemzet.hu

Még tovább emelkedhet a sertéshús ára a következő hónapokban, a hús terméktanács szerint. A drágulást a kínai sertéspestis okozza. Kína, az elhullott állatok miatt a világpiacról igyekszik pótolni a disznóhúst, ami a magyar boltokban akár 40%-os áremelkedést is okoz.

 




1300 forint a sertéstarja kilója egy budapesti szupermarketben. Az üzletben azt mondják, az elmúlt évben átlagosan 25-30%-al emelték a beszállítók a sertéstőkehús árát. A drágulás a fogyasztási szokásokon is látszik. Vagyis kevésbé keresik a disznóhúst, mint korábban.

 

“Ez a keresletcsökkenés egyébként nem tűnt el a piacról, hanem a fogyasztók jelenleg inkább a jelentősen olcsóbban kapható baromfi termékeket részesítik előnyben, tehát ez a csökkenés, ami a sertéshúsnál tapasztalható, az növekményként jelenik meg a baromfi termékeknél.” – nyilatkozta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

 




Sokakat nem hat meg az áremelkedés, mert egyébként is gyakrabban választják a szárnyasokat a sertés helyett.

 

A rendkívüli áremelkedés oka a kínai sertéspestis. A betegség miatt az elmúlt hónapokban az állomány 40%-a pusztult el az ázsiai országban.

 

“Az, hogy 50%-al többe kerül ma Magyarországon, Németországban vagy Dániában az élő sertés az mind abból következik, hogy Kína elkezdte Európából kiszivattyúzni a sertéshúst és ez a megemelkedett kereslet a tenyésztőket abba a kellemes helyzetbe hozta, hogy többet kérhetnek a termékeikért.” – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

 

A dietetikus azt mondja, ha visszaszorul a sertéshús fogyasztása, akkor is érdemes a jó minőségű, soványabb termékeket választani.

 

“Inkább a soványabb, tehát a zsírszegényebb részeket válasszuk és ne mondjuk a dagadót, mert akkor nyilván sokkal magasabb a zsírtartalma.” – mondta Antal Emese, dietetikus.




 

A húsiparosok előrejelzései szerint a következő fél évben nem várható az árak mérséklődése. Sőt, akár további drágulás is jöhet.

Forrás: ATV




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top