Politika

Belső viszály a Fideszben – Egyre többen fordulnak Orbánék ellen!

Pestibulvar.hu

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere beszélt arról az ATV Híradójának, hogy az iparűzési adó tervezett módosítása jelentős bevételkiesést jelentene a városnak, így azt ő ebben a formában nem tudja támogatni.




 

Szerinte az egész önkormányzati rendszer átalakítása nélkül, egy olyan változást nem lehet meghozni, ami ekkora bevételkiesést eredményezne egy városnak.

 

Székesfehérvár az iparűzési adóból tavaly több mint 20 milliárd forintot tudott beszedni, így ebből az adónemből, Budapest és Győr után, ez a fideszes vezetésű város szedi be a legtöbb pénzt.
Ebből kifolyólag pedig Cser-Palkovics András polgármester nem támogatja a Nemzeti Versenyképességi Tanács és a Magyar Iparkamara javaslatát az iparűzési adó átalakításáról.

A FIDESZES POLGÁRMESTER SZERINT A KORMÁNY ÁLTAL JAVASOLT TERVEZETT ÁTALAKÍTÁS A VÁROSOK POLGÁRAI SZÁMÁRA KÁROS, A GAZDASÁGNAK PEDIG ZSÁKUTCA.

 




“Ezt így, ebben a formában, anélkül, hogy ennek az egész önkormányzati szektor átgondolása megtörténne, egy ilyen intézkedést nem lehetne meghozni. És, én bízom abban, hogy ez így nem is fog megtörténni” – mondta Cser-Palkovics az ATV híradójának.

 

Múlthéten pedig Debrecen fideszes polgármestere szólalt fel az iparűzési adó csökkentése ellen, de ennek ellenére Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára az Országgyűlésben úgy fogalmazott, hogy teljesen elfogadható, ha a Versenyképességi Tanács egy új, más adórendszert szeretne.

 

“A kormány nem von el semmit, nem kíván elvonni. A helyi adó az helyi adó marad az önkormányzatok számára. Éppen, hogy önök akarják a kormány kezéből kivenni az Európai Uniós forrásokat. És direkt önkormányzati célra felhasználni” – mondta Tállai.

 

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége közölte, hogy a cégek régóta azért panaszkodnak, mert a jövedelmük után nyereségadót is fizetniük kell, valamint az önkormányzatok is adót vetnek ki rájuk. Schmidt Jenő, a szervezet elnöke szerint, most a cégek ezzel jól járhatnak, de az önkormányzatoknak valahonnan pótolniuk kell ezt a kiesett bevételt.

 




Székesfehérvár jobb helyzetben van, mint a főváros, ott ugyanis az építményadó emelésével tudná pótolni az önkormányzat a kieső forrását, de Budapestnek erre nincs lehetősége.

A KORMÁNY TERVEZETÉNEK EGYIK LEGNAGYOBB KÁROSULTJA, AZ ELLENZÉK ÁLTAL VEZETETT FŐVÁROS LENNE, AHOL ÉVI 40 MILLIÁRD FORINT KIESÉST JELENTENE EZ A MÓDOSÍTÁS.

 

Eddig a kormány semmilyen módon nem egyeztetett velünk erről az ötletről. Örülök annak, hogy nagyon világossá válhat mindenki számára, hogy ez nem pártpolitikai ügy, és nem Budapest kontra vidék ügy, miközben Budapest lenne a legnagyobb kárvallottja egy ilyen javaslatnak” – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top