Politika

Megszólalt a közgazdász: bebizonyította, hogy Orbánék hibás politikáját az emberek fizetik meg

hirhugo.hu

„Az uniós pénzeket és az állami beruházásokat nem arra használja a kormány, hogy valóban egy szerkezetátalakítást, egy korszerűsítést vigyen végbe, hanem arra, hogy gyorsan és rövidtávon felpörgesse a gazdaságot”- mondta Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője az ATV Start című műsorában.




 

Pénteken délelőtt történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben. Egy eurót ekkor 339,23 forintot kellett adni. Mellár Tamás szerint a magyar fizetőeszköz gyengülése a kormány, a jegybank és a multik érdekeit szolgálja.

„Az egész elszenvedője pedig az átlagpolgár, aki a piacon drágábban vásárol, a vagyona pedig folyamatosan leértékelődik”. Ezt nyilatkozta a Hírklikk.hu-nak a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Úgy véli, a leértékelődő forint politikájának veszélye is lehet, mert ha a piac kezd a tartósgyengülésre spekulálni, akkor drámai gyorsasággal elértéktelenedhet a nemzeti valuta.

 

A politikus szerint bár a forint árfolyamait a piac határozza meg, a jegybanknak lenne eszköze a forint védelmére. Mellár szerint azonban a jegybank azért sem emeli az árfolyamot, mert számukra is jó a lassan gyengülő forint. A kamatemelés emellett a beruházások hatását is visszafogná.




 

„Annak a politikának, amely nem akarja stabilan tartani a forintot, hanem arra játszik, hogy szép lassan értéktelenedjen el, mindig azt a veszélyt erősíti, hogy kialakul egy olyan piaci hangulat, amely a forint gyengülésére fog apellálni.” Erről már az ATV Start című műsorában beszélt Mellár Tamás.

 

Hozzátette, ha felgyorsul a hazai fizetőeszköz gyengülésének folyamata, akkor már nem lesz elég sem a kamatemelés, csak ha nagyon drasztikus, és az sem lesz kielégítő, ha a Nemzeti Bank interveniál, azaz forintot próbál vásárolni annak érdekében, hogy stabilizálja az árfolyamot.

 




Ráadásul a gyenge forint a multik érdekeit szolgálják, mert olcsóbb lesz a munkaerő, a munkavállaló azonban nem fogja látni ennek a pozitív hozadékát, vagyis nem fognak emelkedni a bérek. „Az egy vágyálom, hogy ha gyengül a forint, akkor ők ezzel arányosan több bért fognak fizetni” – fogalmazott Mellár.

 

A kormány 4-5 százalékos növekedésével kapcsolatban az országgyűlési képviselő kifejtette, hogy ez hosszabb távon nem fenntartható, hiszen ennek a növekedésnek a forrása az európai uniós pénzek.

 

„Ezt a pénzt, valamint az állami beruházásokat nem arra használja a kormány, hogy valóban egy szerkezetátalakítást, egy korszerűsítést vigyen végbe, hanem arra, hogy gyorsan és rövid távon felpörgesse a gazdaságot”- jelentette ki.

 

Mellár Tamás szerint eltorzítja a gazdaságot, hogy az építőipar 30-40 százalékos növekedést tud produkálni, miközben nagyon fejletlen a technika-technológia, nem jut elég pénz oktatásra, egészségügyre, és a humántőkét sem fejlesztjük, ahogy a kutatás-fejlesztés igen alacsony szinten van.




 

„Ma egy extenzív fejlődés van, ami csak azért lehet, mert egyre több pénzt rakunk bele, illetve egyre több munkaerőt próbálunk alkalmazni. De a munkaerő most már elfogyott, lassan elfogy a pénz is, akkor fontos lenne, hogy legyen versenyképesség, legyen termelékenység – de ezeken a területeken nincsen előrelépés, mert más szektorokba kellene a pénzeket átirányítani” – emelte ki Mellár.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top