Politika

Megbolondulsz: a New York Times azzal riogat, hogy az USA olyan lesz, mint Magyarország

Kép forrása: AFP

Ismét Magyarország szolgál az egyik elrettentő példaként az amerikai sajtóban annak illusztrálására, hova vezethet, ha szabadjára engedik a jogállamot eltorzító autokratikus törekvéseket – írja a Klubrádió a New York Times cikkét szemlézve.




A cikk szerzője, Javier Corrales szerint az amerikai elnök autokrataként bánik a joggal: Donald Trump a barátainak szavatolja a mentességet, ellenségeire pedig a törvény teljes szigorával sújt le, pártja pedig nem fékezi meg.

Az elnök elindult a demokrácia leépítése felé, de az útnak még csak az elején jár, sehol sincs ahhoz képest, ahol Orbán Viktor tart.

 

Corrales szerint autokratikus legalizmus az, amikor a végrehajtó hatalom támadása a független igazságszolgáltatás ellen már azzal jár, hogy a joggal büntetlenül visszaélhet a végrehajtó hatalom.

A New York Times szerzője nem csak Magyarországot említi példaként az autokratikus legalizmus tekintetében. Orosz, török és lengyel példákat is hozott:

  • Vlagyimir Putyin orosz államfő a korrupcióellenes kampányokat arra használja, hogy őrizetbe vetesse azokat, akik őt korrupcióval vádolják.
  • Recep Tayyip Erdogan török elnök megválasztott polgármestereket távolított el, terrorizmussal vádolva őket.
  • A lengyel kormányzó párt pedig olyan jogszabályt fogadott el februárban, amely lehetővé teszi, hogy a politikusok megbírságoljanak és elbocsássanak olyan bírákat, akiknek az ítéleteit magukra nézve károsnak tekintik.

 




A cikk szerzője szerint az autokrata legalizmusnak egyetlen érdemi ellenszere az marad, ha a választáson a felháborodás lecsapódik azok ellen, akik lehetővé teszik a demokrácia ilyen típusú leépítését.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top