Politika

Orbán Viktort utolérte a válság

Pestibulvar.hu

Hosszú évek óta mennek a találgatások arról elemzői körökben, vajon mi lehet Orbán Viktor és a NER páratlan sikerének a titka. A félelemkeltésre alapozó, profira csiszolt kommunikáció? A rendszerváltás óta nem látott hatalmas propagandagépezet? A megosztott, belső vitákkal és feszültségekkel terhelt ellenzék?
 

Mialatt valószínűleg ezek mindegyike hozzájárul a rendszer sikeréhez, annyira talán egyik sem, mint

AZ A SZERENCSÉS VILÁGGAZDASÁGI HELYZET, AMI A 2010-ES KORMÁNYVÁLTÁS ÓTA EGYENGETI A FIDESZ ÚTJÁT.

 

A modern történelemben nem volt példa még egy olyan időszakra, amiben ilyen hosszú időn keresztül sikerült volna fenntartani a világban a gazdasági fellendülést. Az, ami a 2008-as gazdasági világválság óta történt a világgazdaságban, példátlan. Ehhez jön még pluszban egy a magyar gazdaságtörténetben szintén példátlan esemény, hogy az Európai Unió számolatlan pumpálja – több mint egy évtizede – az uniós adófizetők pénzét a magyar gazdaságba.

ORBÁN NEMCSAK ARCÁTLANUL PROFI HATALOMTECHNIKUS, DE LÉNYEGÉBEN A VILÁG TALÁN LEGSZERENCSÉSEBB DIKTÁTORA.

 

A NER-nek nemcsak igazán jelentős politikai ellenfelekkel, vagy kihívásokkal nem kellett soha szembenéznie, de még arra is lehetősége volt, hogy azt a látszatot keltse magáról, hogy sikeresebb, mint bármi, amit a harmadik Magyar Köztársaság valaha ki tudott termelni magából. A magyarok jókora része gondolhatja tíz éve jogosan azt, hogy minek van szüksége demokráciára, ha egy önkényuralmi rendszer – Kádár után most már másodjára – nagyobb stabilitást, biztonságot és fejlődést garantál a számára, mint arra bármilyen demokratikus próbálkozás képes volt.
 

A rendszerváltás első 20 éve zavaros politikai váltógazdálkodást, megszorításokat, adóemeléseket, felelőtlen költekezést, gazdasági válsághelyzeteket hozott sok magyarnak. A NER ezzel szemben rendet, stabilitást és lassú, de kiszámítható növekedést jelent. Lehet, hogy csorbult a szabadság, lehet, hogy romlott az oktatás, az egészségügy helyzete, de ezek érdemben a korábbi 20 évben sem javultak igazán, most viszont legalább rend van, nem kell félni a holnaptól, a kormányzás stabil, és megvéd minket a külső fenyegetésektől.

 

Legalábbis 2020-ig ez volt a mese.

 

Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy a NER történetében először

ORBÁN VIKTORT IS UTOLÉRTE A VÁLSÁG.

 

Ez már tavaly, az októberi önkormányzati választáson elkezdődni látszott, amikor a rendszer stabilitásáért felelős egyik legfontosabb tényező, a centrális erőtér összeomlott. Aztán jöttek az újabb rossz hírek, miszerint a nyugat-európai gazdasági növedekés lassulása a magyar gazdaság növekedésére is kihatással lesz, Orbán be is jelentette, hogy gazdaságvédelmi akciótervet dolgoztatott ki a kormánnyal. Semmi nem ütött azonban akkorát, mint a koronavírus-járvány, ami nemcsak hogy teljesen kinyírta Orbán legújabb tematizációs próbálkozásait a cigányellenes nemzeti konzultációval,

DE PÉNZÜGYMINISZTERÉNEK ELŐREJELZÉSE SZERINT 2010 ÓTA ELŐSZÖR VALÓSZÍNŰLEG KOMOLY RECESSZIÓT IS FOG OKOZNI A MAGYAR GAZDASÁGBAN.

 
Varga Mihály ezt azzal vezette fel, hogy 2020-ra eleinte 4 százalékos GDP-növekedést várt a kormány. Ez már alapból rendkívül optimista becslés volt, miután mindenhol arról szóltak a hírek, hogy komoly lassulás várható a világgazdaságban. Nem volt azonban elképzelhetetlen, történhetett volna úgy, hogy Magyarország az európai átlag felett teljesít. Most úgy tűnik, ez már szerintük is teljességgel esélytelen. Olyannyira az, hogy

A NÖVEKEDÉS HELYETT MOST MÁR AKÁR 0,3 SZÁZALÉKOS CSÖKKENÉST IS EL TUDNAK KÉPZELNI.

 

Mondani sem kell, ez óriási csapást jelent a rendszernek, ami erejét a gátlástalansága és az ellenzék megosztottsága mellett leginkább a páratlan szerencséjének köszönhette. Nagyon úgy tűnik, eddig tartott ki Orbán Viktor jó szerencséje, egyelőre nem világos, hogy gazdasági nyomás alatt is vajon képes lesz-e olyan jól teljesíteni a rendszer, mint eddig. Könnyen lehet, hogy már idén ki fog derülni, hogy a király valójában meztelen, és a magyarok csak addig egyeztek ki a NER-rel, amíg az biztosította nekik a relatív jólétet és növekedést.

 

Emlékezzünk: a Kádár-rendszer is akkor kezdett recsegni-ropogni, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a legvidámabb barakk álma nem fenntartható. Egyre nagyobb rá az esély, hogy az Orbán-rendszer is ugyanígy egykettőre véget ér.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top