Politika

Az iskolák azonnali bezárását követeli a legnagyobb pedagógus szakszervezet a koronavírus miatt

nyugatifeny.hu

A fiatalok vírushordozóként nagy veszélyt jelentenek az idősekre – üzenik Orbánnak a tanárok.
A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) továbbra is az oktatási intézmények mielőbbi bezárását követeli a koronavírus járvány miatt, és nem fogadja el, hogy a tanárok nem kaphatnának juttatást az iskolabezárás idejére – közölte az érdekvédelmi szervezet pénteken az MTI-vel.

 

A PSZ közleményében Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádiónak adott pénteki nyilatkozatára reagált.

 

A miniszterelnök azt mondta, az iskolabezárás a tanév végét fogja jelenteni, “akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra, és be kell látnunk, hogy nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat.”
 

Az érdekvédők azzal sem értenek egyet, hogy az iskolabezárás feltétlenül a tanév végét jelentené, hiszen a köznevelésről szóló törvény, illetve az idei tanév rendjét szabályozó rendelet több lehetőséget is kínál az elmaradt tanítási napok pótlására.

 

A törvény szerint akár hatnapos is lehet egy tanítási hét, amikor pótolni lehet az elmaradt tananyagot.

 

A tanév rendjét szabályozó rendelet szerint pedig “az iskola indokolt esetben gondoskodik az elmaradt tananyag 2020/2021. tanítási évben történő feldolgozásáról.”

 

A szakszervezet szerint az az intézmények bezárása azért fontos, mert bár a fiatalok megbetegedési rátája alacsony, nagy veszélyt jelentenek vírushordozóként.

 

Ráadásul a pedagógusok és oktatásban dolgozók átlagos életkora magas, 48-50 év, az ő védelmük érdekében is szükséges az intézmények mielőbbi bezárása.

 

A PSZ ismét felhívja a döntéshozók és az intézményfenntartók figyelmét arra, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek ellátásáról (meleg ételhez jutásáról) gondoskodni kell a rendkívüli tanítási szünetben is.

 
Közben a Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be a pedagógusok fenyegetését.

 

Arató Gergely, a DK oktatáspolitikusa azt írja:

“Felháborító az a pökhendiség, ahogy Orbán Viktor beszél a lehetséges iskolabezárás következményeiről.

Ahelyett, hogy megoldást találna a szülők, tanárok és gyerekek aggodalmaira, azzal fenyegeti a tanárokat a miniszterelnök, hogy ha nagyon kardoskodnak a biztonságérzetüket megerősítő bezárás mellett, akkor fizetés nélküli szabadságra küldik őket.

A Demokratikus Koalíció szerint aljas dolog azzal zsarolni az amúgy is alulfizetett tanárokat, hogy a megélhetésük is veszélybe kerülhet, ha nagyon ugrálnak.

Az emberélet nem játék! A kormány haladéktalanul üljön le egyeztetni a bölcsődék, óvodák, iskolák vezetőivel, a szakszervezetekkel, és hozzon felelős döntést!

Egyszerre kell a lehető legnagyobb biztonságba helyezni az oktatási-nevelési intézmények dolgozóit, diákjait, és megoldani, hogy senki se maradjon fizetés, jövedelem nélkül.

Az Orbán-kormány dilettantizmusa nem fajulhat odáig, hogy az emberek nem csak megbetegedhetnek, de a rezsit sem tudják fizetni, vagy nem marad pénzük ennivalóra.”

 

(MTI / dkp.hu) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top