Politika

Országos tisztifőorvos: ha a magyarok nem értik meg az üzenetet, akkor a hatóságoknak nincs esélyük megfékezni a járványt

168ora.hu

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletes vezetője a szerdai sajtótájékoztatón bejelentette: a határon próbáltak humanitárius módon eljárni, és az átmenő románoknak és bolgároknak segítettek hazajutni, de Hegyeshalomnál ma reggelre 29 kilométeres sor alakult ki az osztrák határon. “A folyamatos egyeztetések nyomán meg tudtuk indítani a forgalmat Románia, Szerbia és Bulgária felé. Erre azért is szükség van, hogy




az áruforgalom zavartalan legyen, a lakosság ellátását biztosítani tudjuk

– mondta, majd köszönetet mondott az élelmiszeriparban dolgozóknak.

 

Ellenőrizték a kereskedelmi nyitvatartásokat: 7 személy ellen kellett már 350 ezer forintos bírságot kiszabni engedély nélküli nyitva tartás miatt.

 

Folyamatosan monitorozzák azokat a tevékenységeket, amelyek arra irányulnak, hogy a vírusra építve megkárosítsák az embereket.




 

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte:

a csoportos megbetegedések időszakába lépett Magyarország, bárhol jelen lehet az országban a vírus, a terjedés sok mindentől függ, ilyen a népesség sűrűsége, megoszlása.

 

Az összes intézkedés azt a célt szolgálja, hogy minimalizáljuk a járvány terjedését, ellaposítsuk a járvány görbéjét és megakadályozzuk a súlyos megbetegedéseket – mondta Müller.

 

A járvány sikeres kezeléséhez az egészségügyi dolgozók és a hatósági szervek mellett elsősorban a lakosság segítsége kell.

„Ha a magyar emberek nem értik meg azt az üzenetet, amit közvetítünk, akkor a hasóságoknak nincs esélyük megakadályozni a járvány terjedését”

– mondta Müller, aki nyomatékosította, hogy az idős emberek ne menjenek az utcára, ne használják a tömegközlekedést.

 

Az időseken túl a fiatalokhoz is szólt: az oktatás nem maradt abba, csak más formában történik. Sokan sétálgatnak az úton, és mivel a szórakozóhelyek bezártak, házibulikat tartanak. Müller Cecília arra kéri a fiatalokat, inkább a modern eszközök használatával kommunikáljanak egymással.

 

Az egész ország területéről vannak igazolt eseteink, immáron 58 megbetegedést tartunk nyilván – mondta Müller. Újdonság volt Müllernek az a kijelentése, hogy az ország minden területéről van megbetegedés, hiszen Magyarország egyedülálló módon az EU-ban, nem közli a területi megbetegedéseket.

„Nem tervezünk lezárni városrészeket, településeket. Lehet, hogy eljön az ideje, de ezt nagyon alapos számítások fogják megelőzni, hiszen nem kívánunk a szükségesnél nagyobb kárt okozni azért, hogy a vírus terjedését lassítsuk”

– mondta Lakatos Tibor egy újságírói kérdésre reagálva.

 

Románia és Bulgária mellett a mai egyeztetések nyomán Szerbia állampolgárai is átutazhatnak ellenőrzött keretek között Magyarország határain. Jelenleg ebbe a 3 országba látjuk biztosította azt, hogy az állampolgárok haza tudnak térni az országukba ellenőrzött keretek között – jelezte Lakatos Tibor.

 

Minden nap jelentenek a lélegeztetőgépekről a kórházak, hogy mennyi van, abból mennyi a működőképes és mennyi a szabad még.

Jelenleg 1600 működőképes lélegeztetőgép van, de még vannak kicsomagolatlanok.

 




Bizakodó vagyok, hogy le tudjuk csökkenteni a megbetegedések növekedésének a számát, így a súlyos esetek számát is – válaszolta Müller arra a kérdésre, hogy milyen lehet a járvány lefutása Magyarországon, mikor érjük el a csúcsot. Remélem, hogy alacsony lesz az áldozatok száma, mert időben meghoztuk a szükséges intézkedéseket – tette hozzá.

 

Hiány van a piacon, de folyamatos a beszerzés a maszkok tekintetében, de oda kell csoportosítani, allokálni, ahol a betegellátás zajlik – monda Müller. A héten is érkezik több szállítmány is, a kínai piac kezd felszabadulni.

Cikkünk frissül!

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top