Politika

Kormányinfó: Több százezren veszíthetik el a munkájukat és csak a fertőzöttek számától függ, mikor lesz kijárási tilalom

Fotó: Illyés Tibor

A rendszeres operatív törzs sajtótájékoztatókon túl ma a Miniszterelnökséget vezető miniszter is a nyilvánosság elé állt. Gulyás Gergely mindenekelőtt a határhelyzetről szólt, amelyet akut problémának nevezett. Érzékelik, milyen állapotok alakultak ki a magyar-osztrák határon, a kormány hajlandók humanitárius korridor létesítésére, de csak akkor, ha a románok megadják a garanciát arra, hogy akiket így átengednek, beléphetnek Románia területére. Ez megtörtént, így elindulhatott a sor, mert mint Gulyás Gergely mondta, mindenkinek érdeke, hogy elindulhasson a tranzitforgalom. Hangsúlyozta, csak akkor lehet ezt biztosítani, hogy ha este 9 és reggel 5 között mennek át a konvojok. Jelezte, újabb határátkelőket nyitottak, hogy könnyítsek a vendégmunkások konvojos hazatérését. Nem kizárt a rendkívüli helyzet adódik, ebben az esetben mérlegelik, hogy akár napközben is megnyitják a humanitárius folyosót.




 

A fertőzöttségi helyzetről szólva elmondta, Magyarország Európán belül a legkevésbé fertőzött országa, mostantól már csoportos megbetegedések várhatóak. Mindenki találgatja, mekkora a látencia, ezután is közölnek pontos számokat, de ezek fenntartásokkal kezelendők.

Ugrásszerűen meg fog nőni a fertőzöttek száma –

vetítette előre a tárcavezető.

 

Majd kitért a kormány gazdaságélénkítő akciótervére is. Gulyás Gergely közölte, Orbán Viktor általános feladatként szabta meg a minisztereknek a gazdaság újraindítását. A politikus reményét fejezte ki, hogy az Országgyűlés is lehetővé teszi a helyzet kezelését lehetővé tevő lépéseket. Éppen ezért arra kéri a frakciókat, hogy ezt a lehetőséget adják meg a kormánynak. A határozatképességgel kapcsolatban ugyan voltak fenntartása, de egyértelművé tette, a felhatalmazás fontos, hogy az eddigi intézkedések fennmaradjanak és további döntéseket lehessen hozni. Új akciócsoport is alakult, ez pedig az önkéntességi lesz (Gulyás Gergely jelezte, lehet találnak majd neki jobb nevet), ennek vezetője Révész Máriusz lesz, mivel a kormány szeretné, ha az adományozási folyamat is koordinálva lenne. A miniszter egyértelművé tette,

a védekezéshez szükséges források rendelkezésre állnak.

A konkrét gazdasági intézkedésekről szólva megismételte Orbán Viktor tegnapi bejelentéseit, azokat néhol pontosította.




 

Hitelkifizetési moratórium

A hitelfizetés felfüggesztéséről szólva Gulyás kiemelte, az vonatkozik a babaváró törlesztésre is,

bár a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg, de december 31-ig nincs befizetési kötelezettség. Ugyanez igaz a diákhitelre. A magánszemélyek közötti hitelekre mindez ez nem vonatkozik. Gulyás Gergely a foglalkoztatásról szólva hozzátette, A vészhelyzet idejére eltérést engednek a munkaviszonyban, rábízzák ezt a felekre, hogyan alakítják azt. Kreatív megoldásokat várnak, a legfontosabb cél, hogy a munkahelyek maradjanak meg – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Újságírói kérdésre a miniszter elmondta: ha a bankok felfüggesztenék a babaváró hitel kifizetését, akkor ott büntetés várható, „ezt a magatartást a bankok azonnal fejezzék be”, mondta.

 

Több százezren veszíthetik el a munkájukat




Közös érdek, hogy akinek csak lehet, megmaradjon a munkahelye – mondta a miniszter. Felelevenítette, hogy a 2008-2009-es válság idején több gyárban bevezették a négynapos munkahetet, „most is lehetnek kreatív megoldások.” Újságírói kérdésre a miniszter elmondta, a kormány egyeztetett a Magyar Nemzeti Bankkal, velük egyeztetve hoznak majd olyan döntéseket, amik a kis- és középvállalkozásokat segítik majd, ezek irányáról részleteket nem mondott.

A kereskedelmi bezárások után a kormány úgy számol, hogy

heti szinten ez 140-160 milliárd forintos kiesés lesz. „És akkor még az autógyárak bezárását nem számolom”, jegyezte meg.

Kijelentette: százezres munkanélküliséggel számolnak, de hogy pontosan hány százezres lesz, az még kérdés.„Vizsgáljuk, hogy a prognosztizált 3-4 százalékos gazdasági növekedésből marad-e bármi. Ha nem, akkor mekkora lesz a recesszió.” Az uniós pénzeket gazdaságélénkítésre költenék, a kormányzati szektorban nem terveznek elbocsátásokat, de az elbocsátási moratóriumot a kormány nem tervezi kiterjeszteni több szektorra, ugyanis akkor „csődbe megy egy csomó vállalkozás.”

 

Kell dolgozni annak, aki tud

A szolgáltatószektorról, ahol nincs kötelező bezárás, így a fodrászok, kozmetikusok, autószerelők esetében Gulyás szerint dolgozni kell, vagyis ahogy fogalmazott, „ahol valahol valaki nem érzi feltétlenül szükségét annak, hogy ne dolgozzon, az dolgozzon, különben az ország lesz a legnagyobb bajban”

 

Nem érkeztek meg a maszkok, Kínából is várjuk őket

A Hamburgból várt 120 ezer védőmaszkról azt mondta, „harcolunk érte, de egyelőre még nem érkezett meg.” Az egészségügyi dolgozók prioritást élveznek, hogy kapjanak. „Jó esély van arra, hogy Kínából nagyszámú maszk érkezik hamarosan” – mondta,

ez egymilliónál több maszkot jelent.

Majd csípősen megjegyezte, a szabadkereskedelem európai szinten „a szabadrabláshoz áll közelebb”.

Kiderült: FFP3-as arcmaszkból 13 ezer maszk érkezett, 1920-at adtak ki; ez biztosítja a lehető legnagyobb védelmet. FFP2-esből 79 ezer érkezett be, ebből 5800-at adtak ki.

 

Mindent megtesznek, hogy legyen érettségi

Gulyás azt mondta, mindent megtesznek, hogy idén „le lehessen érettségizni.”

 




Katonák az utcákon, esetleges kijárási tilalom

A katonák holnaptól esedékes utcai jelenlétéről pedig azt mondta: ez a biztonságérzet növekedését szolgálja. Arról nem ejtett szót, hogy a vírust a katonák sem tudják megállítani. Praktikusnak tűnik a katonai jelenlét, ha már gondolkodik a kormány a kijárási tilalomban, erre Gulyás kérdésre elmondta,

egyelőre nem született döntés a lakhelyelhagyási tilalom bevezetéséről, de ha meglépik, akkor számítanak a honvédség segítségére. Az esetleges kijárási tilalom az esetszámtól függ.

A honvédelmi vállalatirányítás azt jelenti, hogy ha bizonyos kiemelt cégeknél leállna a normál működés, az állam haladéktalanul át tudja venni a feladataikat, ebben a honvédség szerepet kapna. A szóban forgó 140 cég ugyan Gulyás szerint nem titkos, de jelenleg még nem tudni, melyek ezek, az biztos, hogy a Richter és a MOL beletartozik ebbe a körbe.

 

„Mi itt a teremben nyugodtan összevissza fertőzhetjük egymást”, legfeljebb influenza lesz belőle

„Azt is látjuk és tudjuk mondani, hogy valójában mi, akik itt a teremben jelen vagyunk, még ha a hölgyek kortalanok is, nyugodtan összevissza fertőzhetjük egymást, abból legfeljebb egy kellemetlen influenza tünetei következnek, ha valaki nem beteg egyébként” – jelentette ki kérdésre válaszolva Gulyás Gergely, aki megvédte a fertőzöttek életkorára, lakhelyére vonatkozó adattiltást, hiába lenne ezeket közölni közérdek. „E mögött érthető és racionális adatok állnak”, vélte Gulyás, mert így nincs pánik az adott településen.

 

Több teszt kell egyértelműen

Bár az országos tisztifőorvos tegnap úgy vélte, hiába csinálnának több tesztet, Gulyás most kijelentette: szerinte a tesztek számát növelni kell. Aztán beszélt arról is, hogy vannak olyanok szerinte az ellenzéki oldalon, akik a vírusnak szurkolnak. Újságírói kérdésre, hogy tervezik-e megelőzés gyanánt az országgyűlési képviselők szűrését, Gulyás azt mondta, a politikusok nem élveznek sem előnyt, sem hátrányt, akkor szűrik őket, ha tüneteket produkálnak, tehát a protokoll szerint.




Gulyás szerint a Spanyolországból hazatérő magyarok azért nincsenek azon a listán, akiknek hazatértük után kötelezően karanténba kell vonulniuk, mert a 40 milliós országban még tízezer alatt van a fertőzöttek száma, csakhogy ez nem igaz, mára a 14 ezret is meghaladta ez a szám.

Pintér Sándor is volt karanténban,

a belügyminisztert kétszer tesztelték koronavírusra, mindkétszer negatív lett a tesztje, ezért elhagyhatta a karantént.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top