Politika

Nem csak Schmidt Máriának, hanem az egyháznak is ingyen adna ingatlanokat a kormány

Forrás: Illyés Tibor (MTI)

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott salátatörvény-tervezete alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben:




elvenné polgármesterek jogát a veszélyhelyzetben, eltörölné a változtatási tilalmat a Városligetben, ingatlanokat adna Schmidt Mária alapítványának és lényegében elvenné a nemváltoztatás jogát is.

 

Időközben Gulyás Gergely jelezte: változatlanok maradnak a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzetben.

 

Egy szintén éjszaka benyújtott másik, önálló törvényjavaslata szerint az egyház szerepét is megerősítené a szociális és gyerekvédelmi ellátások terén – írja az Index.

tervezet értelmében az egyházi fenntartók ingyenesen megkapják az államtól azokat az szociális vagy gyermekvédelmi intézményként használt ingatlanokat, amiket eddig ingyen, de mozgástér nélkül használtak. Így több idősek otthona, betegotthon és gyerekotthon tulajdonjogát is megkapja az egyház.

 

Beletartoznak ebbe a műemlék-épületek és természetvédelmi területek alá eső ingatlanok is, külön engedélyeztetéssel. A jelenleg állami fenntartásban lévő szociális és gyermekvédelmi intézmények egy része európai uniós támogatással érintett. A szabályozás biztosítja ezek esetében az átvevő egyházi fenntartó bevonását.




 

A javaslat így szól:

Az ingyenes tulajdonba adás során a vagyonelemek átadására per-, teher- és igénymentesen kerül sor, ide nem értve a hatályban lévő bérleti szerződéseket, föld esetében az azok használatát biztosító szerződéseket, valamint és az érintett ingatlanokon esetlegesen fennálló, az ingatlannyilvántartásba bejegyzett vezeték-, szolgalmi- és használati jogokat.

 

Ha az egyházak végül elállnak ettől, az ingatlanok automatikusan visszakerülnek ingyen az államhoz.

 

A javaslat mindezt így indokolja:

A Kormány hosszú távú stratégiai célja, hogy az állami fenntartásban működő szociális és gyermekvédelmi intézményhálózat nyújtotta ellátásban az egyházak szerepvállalását megerősítse, elismeréssel adózva az egyházi szociális feladatok magas szintű ellátása előtt, továbbá erősítve ezzel az egyházak kiemelt társadalmi jelentőségét.

 

Az állam így 41 ingatlan ad át az egyházi fenntartónak.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top