Politika

Tíz évre titkosítanák a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításához kapcsolódó iratokat

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay
A több százmilliárdos projektet Mészáros Lőrinc cége nyerte el, a beruházás nagyobbik részét kínai hitelből fizetnék ki.




Mint azt korábban megírtuk, több százmilliárdba kerül majd a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása.

 

Az éjjel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy salátatörvény-tervezetet nyújtott be, melyben a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva számos jogszabály módosítását kezdeményezi. Ezek mellett a vasúti felújításra vonatkozó másik javaslatot is beadtak a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításával kapcsolatban.

 




A mintegy 590 milliárd forintnyi beruházáshoz a magyar kormány kínai hitelt vesz fel. Ezzel ez lesz a magyar vasúttörténet egyik legnagyobb beruházása, melyből a magyarok a 15 százalékot állják, a többit a kínaiak hitelezik.

 

A felújítást Mészáros Lőrinc cége nyerte el.

 

A most benyújtott törvényjavaslat kiemelt beruházássá minősítené a vasútfejlesztést. Mint írják: “A Beruházás megvalósítása kiemelkedően fontos közérdek, a Beruházás megvalósítása érdekében kötendő szerződések halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos közérdek célját szolgáló szerződésnek tekintendők, teljesítésükhöz kiemelkedően fontos közérdek fűződik”.

 

Ugyanakkor a javaslat szerint

valamennyi iratot, amely a szerződés előkészítésével, megkötésével kapcsolatos, valamint az ezekkel összefüggő döntések megalapozását szolgáló iratok is, tíz évre titkosítva lennének.

 

Az indoklás szerint ezek „megismerése Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését veszélyezteti”.

 




Arról is rendelkezik, hogy

amennyiben az építtető és egy ingatlan tulajdonos nem tud megállapodni, úgy az “építtető jogosult és egyben köteles az állam nevében és javára eljárva kisajátítási eljárást kezdeményezni”

– írja az Index.

 

A vasútvonalat sok tehervonat használja, köztük sok kínai árut szállít. Kínának fontos ez a vonal, mert itt tud a legolcsóbban Európa belsejébe árut vinni Pireuszból, a görögországi kikötőből. A vasútvonal felújításáról 2017-ben állapodott meg Orbán Viktor. A beruházás megtérülési mutatóit nem tudni, mert az erről szóló tanulmányt titkosították.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top