Politika

Veszélyhelyzet: totális kontroll alá vonná a városokat a kormány

Pestibulvar.hu

Egy éjjel benyújtott salátatörvény-tervezet értelmében újabb jogszabály-módosítást tervez életbe léptetni a kormány a veszélyhelyzet idejére. Eszerint úgy változtatnák meg a katasztrófavédelmi törvényt, hogy




A VÁLASZTOTT POLGÁRMESTEREK A JÖVŐBEN CSAK A KORMÁNY ELŐZETES JÓVÁHAGYÁSÁVAL TUDNÁNAK DÖNTÉSEKET HOZNI.

 

Korábban írtunk már arról, hogy a most érvényben lévő katasztrófavédelmi törvény lényegében helyi diktátorokat csinált a polgármesterekből. Sokak szerint ezzel egyes fideszes vezetésű, de ellenzéki többségű városokban vissza is éltek. A most beadott törvényjavaslat értelmében ezt a hatalmat úgy tűnik, most elvennék a polgármesterektől, és inkább a kormány által irányított hivatalok, védelmi bizottságok kezébe helyeznék. Ezt az alábbi szövegmódosítás tenné lehetővé:

 




(4a) A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.

Röviden összefoglalva, a törvénymódosítás azt vonhatja maga után, hogy a településeket, kerületeket, vagy akár a fővárost érintő kérdésekben ezentúl

NEM A DEMOKRATIKUSAN MEGVÁLASZTOTT VEZETŐK, HANEM A FŐVÁROSI ÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATALOK VEZETŐI, VALAMINT A VÉDELMI BIZOTTSÁGBAN ÜLŐ HONVÉDSÉGI, KATASZTRÓFAVÉDELMI ÉS A RENDVÉDELMI SZERVEK VEZETŐI DÖNTENÉNEK.

 

Ha elfogadják a Semjén Zsolt által benyújtott javaslatot, a polgármesterek, köztük Karácsony Gergely, a legnagyobb közvetlen választói felhatalmazással rendelkező magyar politikus, a veszélyhelyzet ideje alatt (amelynek végéről a kormány dönt) többé nem dönthetne önállóan – a kormány felhatalmazása nélkül – az önkormányzatot érintő kérdésekben.

FRISSÍTÉS:

 

Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere a törvénytervről azt írta Facebook-oldalára: kezdődik.

 

Kezdődik.Benyújtottak egy törvényjavaslatot tegnap, ami a veszélyhelyzet idejére gyámság alá vonja a…

Közzétette: Baranyi Krisztina – 2020. április 1., szerda

 

FRISSÍTÉS 2:

Gy. Németh Erzsébet, a DK főpolgármester-helyettese úgy kommentálta a törvényjavaslatot, hogy “sajnos nem áprilisi tréfa, egy napot bírtak ki, és máris visszaélnek a hatalmukkal”.




 

Sajnos nem áprilisi tréfa! Egy napot bírtak ki, és máris visszaélnek a hatalmukkal! Benyújtottak egy "saláta"törvényt,…

Közzétette: Gy. Németh Erzsébet – 2020. április 1., szerda

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top