Politika

Elvesztené a Fidesz a kétharmadát, ha…

Fotó: Boldog István Facebook oldala

Polt Péter kezdeményezte Boldog István fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.




Bár ez nem jelenti azt, hogy belátható időn belül mandátuma visszaadására kényszerülne (Mengyi Roland mentelmi jogát 2016 nyarán függesztették fel, a ciklus végéig mégis képviselő maradhatott), érdemes megnézni, mi történne abban az esetben, ha Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. egyéni választókerületében még ebben a ciklusban időközi választásra kerülne sor (aminek további feltétele, hogy a kormány feloldja a veszélyhelyzetet).

 

Mint emlékezetes, 2018-ban a Fidesz-KDNP jelöltjei fölényesen győztek a legtöbb egyéni választókerületben. Az ellenzéki pártok az átfogó koordináció elodázásával meg is könnyítették a kormányoldal dolgát, de még így is 54 egyéni kerületben több szavazatot kapott a Fidesz-KDNP-s jelölt, mint az összes ellenzéki ellenfele együttvéve (nem számítva a kamupártok jelöltjeit). 15 körzetet húzott be az ellenzék, tehát a maradék 37 egyéni kerület az, ahol máig tere van a „mi lett volna, ha?” értelmezéseknek, hiszen az egymásra induló ellenzéki jelöltek összességében több voksot gyűjtöttek, mint a mandátumot elhozó kormánypárti. Boldog István Törökszentmiklós-központú körzete egyike ezeknek.




 

Kevesebb mint kétezer szavazat különbséggel nyert a jobbikos Csányi Tamás előtt, miközben a komoly ellenzéki pártok jelöltjei összesen több mint négyezer szavazattal szereztek többet nála; ez összesen a szavazatok 53,4%-át jelenti, szemben Boldog 44,7%-ával:

A 2018-as országgyűlési választás eredménye Jász-Nagykun-Szolnok megye 4. egyéni választókerületében

 

Forrás: pcblog.atlatszo.hu

A körzet 2014-ben sem tartozott a Fidesz legerősebbjei közé: Boldog akkor 42,2%-kal húzta be, a jobbikos jelölt (akkor is Csányi Tamás) 30,6%-ot, az MSZP-DK-Együtt-PM-MLP-s (akkor is Rózsa Endre) pedig 21,4%-ot szerzett.

 




Egy esetleges időközi választáson egy együttműködő ellenzék tehát akár el is hozhatja a mandátumot. Ezzel Orbán Viktor mögül formálisan elfogyna a parlamenti kétharmad, de minden bizonnyal továbbra is számíthatna a német nemzetiségi képviselőre, Ritter Imrére, ahogy a Mi Hazánk négy képviselője sem képezi a kormány ádáz ellenzékét.

 

Ha közjogi értelemben nincs is nagy jelentősége ennek a forgatókönyvnek, a kétharmad megbontása, főleg egy általános választáshoz közel eső időpontban, fontos tesztje lehetne az ellenzéki együttműködésnek. Már csak ezért sem valószínű, hogy Boldog István a ciklus vége előtt mandátum nélkül maradna. (pcblog.atlatszo.hu)

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top