Politika

A 13. havi nyugdíj Orbán talán eddigi legminősíthetetlenebb hazugsága

Pestibulvar.hu

Sok szemfényvesztő hazugságra láttunk már példát az utóbbi években, a rezsicsökkentésnek elkeresztelt hazugságtól a migránsoknak útját álló (őket valójában csak más útra terelő) fajvédő kerítésig, annál otrombább és arcpirítóbb átverés azonban, mint amit ma a 13. havi nyugdíj kapcsán jelentett be Orbán, talán még sosem hangzott el.




 

Először is: már a neve önmagában egy óriási hazugság, a bejelentés ugyanis nem 13. havi, hanem

JOBB ESETBEN IS CSAK 53. HETI NYUGDÍJNAK TEKINTHETŐ.

 

A tervek szerint a nyugdíjkiegészítést lépcsőzetesen, 4 évre lebontva tervezik bevezetni. Nehezen érthető, hogy lenne 13. havi egy nyugdíj, amit 4 év alatt kap kézhez az ember. A 13. havi kifejezés arra utal, hogy kiegészíti a szokásos 12  havi juttatást. Ami évente csak egy héttel egészíti ki, az mitől lenne 13. havi?

Másrészt: miközben látszólag úgy tesznek, mintha most akkora segítséget adnának a nyugdíjasoknak,

VALÓJÁBAN CSAK KORRIGÁLJÁK, AMIT AZ ELMÚLT ÉVEKBEN ELMULASZTOTTAK MEGTENNI, VAGYIS HOGY NEM NÖVELTÉK ÉRDEMBEN A NYUGDÍJAK VÁSÁRLÓEREJÉT.

 

Az elmúlt évek bérnövelő intézkedéseinek legnagyobb kárvallottja a nyugdíjak voltak, a nyugdíjasok vásárlóereje gyengült a legnagyobbat az átlagkeresetekhez képest. A “13. havi” nyugdíjjal csak ezt a mulasztást próbálnák bepótolni. Vagy másképp megfogalmazva: most csinálnák meg azt, amit már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenniük (és amit nem mellesleg meg is ígértek).




 

Harmadrészt: a várhatóan felfutó inflációval szemben pofátlanul kevés az, amit most a “13. havi” nyugdíjjal ígérni szándékoznak. A piac szemlátomást be is árazta Orbán “valaha volt legnagyobb gazdaságvédelmi akciótervét”, a forint ugyanis mélyrepülésbe kezdett. Ha ez a tendencia folytatódik, az árak tovább fognak növekedni, ami még tovább csökkenti majd a nyugdíjak vásárlóerejét. Ez az évi 70 milliárd forint pluszjuttatás a nyugdíjasok zsebébe nem fogja tudni kompenzálni azt a kiesést, amit várhatóan az infláció fog okozni.

 

Igaz, szemfényvesztésre még akár alkalmas is lehet. Elvégre a rezsicsökkentés is bejött, bármekkora hazugság is volt, ahogyan milliók elhitték azt is, hogy a kerítés állította meg az Európába özönlő menekültáradatot, holott azt is Brüsszelnek köszönhettük, akik alkut kötöttek Erdogannal.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top