Politika

Magyar nyugdíjpénzek milliárdjai vesztek el a koronavírus-járvány miatt – Itt az aggasztó elemzés

/ Illusztráció: Northfoto

Tavaly jól jártak az előtakarékoskodók, idén az első negyedévben a járvány miatt milliárdok vesztek el a nyugdíjpénzekből. 2019-ben csak úgy röpködtek a 10% feletti hozamok a nyugdíjpénztáraknál, idén inkább mínusz 10% feletti hozamokat hozott a koronavírus miatti tőzsdei esés, ami körülbelül el is törölte sok portfóliónál az egész tavalyi teljesítményt. Tehát a tavalyi jó év után most mindenki félve nézi a hozamát, joggal.




 

Portfolio cikkében vizsgálta a járvány miatt kialakult helyzetet.

 

Az MNB 2019-es adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak 2019-ben 9,84 százalékos vagyonnal súlyozott átlagos nettó hozammal dolgoztak, ami 5,62 százalékos infláció feletti reálhozamot jelent.

 

Ezzel szemben 2020 első negyedév hozamadataiban tisztán látszik, hogy a koronavírus okozta tőkepiaci pánik. A lap azt írja, hogy idén a vizsgált pénztárak esetében egy portfólió kivételével mind negatív tartományban van, az az egy is nagyjából plusz nullában.

 

Amik a negyedéves teljesítményből leszűrhetőek:

  • Nem váratlan, hogy a növekedési és kockázatvállaló portfóliók teljesítménye a legrosszabb, amikben nagyobb a részvénysúly. Az Aranykornál és az MKB-nál vannak olyan növekedési portfóliók, amelyek kevesebbet estek, mint 10%. Azonban ezeknél a 10% körüli mínusz nagyjából az átlagos hozam. Az Allianznál a Kockázatvállaló portfóliónál 20% fölötti mínuszban is van, az OTP Dinamikus portfóliója is 17% feletti veszteséget könyvelt el áprilisig.
  • A kiegyensúlyozott portfólióknál (amiben a a részvényeket és kötvényeket nagyjából egyenlő arányban tartják) a visszaesés kisebb, itt 4-8% körüli mínuszok vannak vannak átlagban a lap szerint.
  • A legkisebb esést elszenvedő portfóliók azok, amelyek kockázatkerülőbb eszközöket tartanak. Ez esetben a mínuszok megállnak maximum 2%-nál, sőt, egy portfolio van, ami a pluszos hozamban van, ez a Honvéd Pénzpiaci portfóliója, igaz csak 0,01%-os pluszban van, de a kialakult helyzetben még ez is jónak számít.

 




A Portfolio kiemeli, hogy nem szokványos tőkepiaci heteken vagyunk túl, ha bármilyen előrelépés történik a koronavírus-helyzetben, az a pozitív hatással lesz a piacokkal és az év hátralévő részében még bőven lesz esélye a hozamokat pozitív mérleggel zárni. Legyen így!

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top