Politika

Az Unióban elképzelhetetlen, hogy úgy sarcolják az önkormányzatokat, mint az Orbán-kormány

Kép forrása: EPP

Az EU-ban másutt elképzelhetetlen és sok tagállamban alkotmányba is ütközne az önkormányzatok, régiók támogatásának csökkentése – írja a Népszava.




Az Európai Unióban példátlan, hogy a magyar kormány a koronavírus járvány ürügyén von el pénzt az önkormányzatoktól.

 

A lap összeállításában bemutatnak néhány példát az Unió tagállamaiban érvényes szabályozásokra:

Németország

Németországban több szempontból sem merülhetne fel az önkormányzatok bevételeinek elkobzása. A tartományok pénzügyeiről a helyi kormányok dönthetnek, ezért ez eleve az alaptörvénybe ütközne. A szövetségi parlament sosem szavazna meg egy ilyen döntést.

 

Németországban a kabinet 400 milliárd eurós mentőcsomagot indított útjára, amely garantálná a német vállalatok fennálló adósságát. Az állami garancián túl további 100 milliárd euró áll rendelkezésre vállalati tulajdonrészek állami megvásárlására, a válság elmúltával az állami tulajdonrészeket újra privatizálnák.

 

Ausztria

Ausztria alkotmánya hasonlít a némethez. Szintén föderális, szövetségi államról van szó, tartományokkal és helyi pénzügyminisztériumokkal. Ausztria 38 milliárd eurós segélycsomagot jelentett be a munkahelyek megmentésére.

 

Franciaország

A francia állam a fizetés 84 százalékát állja. A 45 milliárd eurós sürgősségi csomagot nem a helyi önkormányzatok pénzének elvételével, hanem a meglévő költségvetési forrásokból finanszírozzák.




Csütörtökön további 100 milliárdos csomagot jelentett be Bruno Le Maire gazdasági miniszter. Háromszorosára emelik a szociális alapot, könnyebb is lesz majd hozzájutni ezen támogatáshoz és az egészségügyi kiadásokat is tovább növelik.

 

Spanyolország

Spanyolországban a tartományok saját parlamenttel rendelkeznek, ám pénzügyekben meg van kötve a kezük. A katalán függetlenségpártiak egyik érve éppen az, hogy Madrid kevesebbet oszt vissza, mint amennyit a tartomány betesz a közösbe. Pedro Sánchez miniszterelnök számára fel sem merülhet a tartományok támogatásának csökkentése – ez kormányának azonnali bukását jelentené.

 

Olaszország

Szintén elképzelhetetlen egy ilyen intézkedés a koronavírus által eddig a legerősebben sújtott, szintén erős tartományi önkormányzatisággal rendelkező Olaszországban.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top