Politika

Orbán a kórházi ágyak felszabadításáról: nehéz, kényelmetlen döntés, de nem tudjuk máshogy megoldani

MTI, fotó: Pixabay - szmo.hu
A kormányfő elárulta: az ágyak 16 százalékánál kellett ténylegesen beteget hazaküldeni.




Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában hangsúlyozta: úgy számol, hogy a járvány csúcsa “előttünk van”, az igazán nehéz szakasz most jön, a következő napokban a megbetegedések számának nagyobb ütemű emelkedésére kell számítani. “Belépünk a tömeges fertőzés időszakába”, de mire ez bekövetkezik, meglesznek a kórházi ágyak, a lélegeztetőgépek és az azokat kezelni képes egészségügyi dolgozók.

 

Az eddigi védekezés abból a szempontból sikeres volt – folytatta -, hogy időt nyertek, a kórházakat elkezdték felkészíteni, a szükséges eszközöket felhalmozták, “a raktáraink tele vannak”, a kórházakba, szociális otthonokba tíznapi működéshez szükséges tartalékot kiszállítottak. “Ebben a háborús helyzetben a muníció rendelkezésre áll”, és egymás után érkeznek a szállítmányok – fogalmazott.

 

A kórházi ágyak felszabadításáról szólva rámutatott: Magyarországon több mint ezer idősotthon működik, ha mindegyikből csak tíz ember kapja el a fertőzést és szorul kórházi kezelésre, az tízezer beteg.

 

Arra van szükség, hogy a legrosszabb esetre készülve legyen 8 ezer működő lélegeztetőgép és több mint 30 ezer olyan kórházi ágy, amelyen csak koronavírusos betegeket tudnak ápolni – mondta, jelezve: valóban okoz nehézséget, hogy miként állítsák elő ezt a helyzetet.

 




Azt is kiemelte ugyanakkor: a 68 ezer kórházi ágy 34 százalékán nem volt beteg, így az összes ágy felének felszabadításához az ágyak 16 százalékának esetében kellett úgy dönteni, hogy ha ott halasztható beavatkozásra váró beteg van, őt küldjék haza. Erről egy orvosi grémium adott ki szakmai iránymutatást – közölte, hangsúlyozva: ez természetesen nehéz, kényelmetlen döntés, de nem tudják máshogy megoldani a problémát. Ráadásul intenzívvé alakítani kórházi ágyat bonyolult művelet – jegyezte meg.

 

Úgy összegzett: egy nagy, katonai jellegű akció “kellős közepén vagyunk”, ami természetesen okoz kényelmetlenséget.

 

A miniszterelnök méltatta a kórházigazgatók, orvosok, ápolók teljesítőképességét. Azt is mondta ugyanakkor: “kórházigazgatóink is jók, de valóban, a gazdálkodás nem volt olyan feszes békeidőben, mint ahogy egyébként ez járvány idején elvárható, ezért kellettek kórházparancsnokok”.

 

Hozzáfűzte: a kórházigazgatóknak normális esetben nagy az autonómiájuk, de most járványhelyzet van, az operatív törzs döntésének végrehajtása pedig kötelesség.

 

A járvány által sújtott fővárosi Pesti úti idősotthon ügyében Orbán Viktor azt közölte: a történtek nem maradhatnak következmények nélkül, de most nem a felelősséget kell keresni, hanem az összefogást, a bajelhárítást, és a járvány elmúltával kell visszatérni az önkormányzati fenntartású idősotthonokra.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top