Politika

Nem végezhetne közmunkát, akinek rendezetlen az udvara

Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
Három hónapra szólna a kizárás egy friss törvényjavaslat szerint.






Újabb érdekes javaslatra bukkantak az “Egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról” cím kedd este benyújtott 162 oldalas törvénytervezetben. Ezúttal az mfor.hu vette észre Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott, de előadóként Pintér Sándor belügyminisztert megjelölő salátatörvényben, hogy három hónapra kizárhatják a közmunkából azokat, akiknek rendezetlen a lakókörnyezete.

 

A lap arra emlékeztet, hogy az Alkotmánybíróság ezt a rendelkezést egyszer már megsemmisítette, amikor 2017-ben Székely László ombudsman kezdeményezésére kimondta: nem zárható ki a közmunkából, akinek rendezetlen az udvara.

 

Ezúttal azonban a törvénytervezet sokkal pontosabban definiálja a rendezetlen lakókörnyezetet, amit így határoz meg:

– az ingatlanon hulladék-felhalmozás vagy egészségre káros anyagok tárolása történik;

– az ingatlanon balesetveszélyes építmény található;

– az ingatlan elhanyagolt állapota a növényi és állati kártevők, kórokozók elszaporodását elősegíti;

– az ingatlanról az állatok közterületre kijutása akadálytalanul történik;

– az ingatlanhasználó az ingatlannal kapcsolatban a helyi önkormányzati rendeletben előírt kötelezettségeket nem teljesíti.

 

A belügyminiszter szerint a törvénymódosítás ösztönzi a közfoglalkoztatásban résztvevő álláskeresőket, hogy a település szépítése érdekében végzett napi munkájukkal összhangban a közvetlen lakókörnyezetüket is tartsák rendben.






 

Ugyanakkor a portál emlékeztet, hogy a Magyar Nemzet korábbi cikke szerint lakókörnyezete rendezetlensége miatt csak alig néhány embert büntettek eddig kizárással, 2014-ben még tizenhárman jutottak erre a sorsa, 2015-ben és 2016-ban azonban senki. Sokkal több embert zártak ki a közmunkából amiatt, mert nem fogadták el a felajánlott közmunkát, illetve mert a korábbi jogviszonyuk munkavállalói felmondással vagy a munkáltató azonnali hatályú felmondásával szűnt meg.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top