Politika

Portfolio: Eltűntek a hazai munkanélküliségi adatok, pedig pont most lennének a legfontosabbak

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay
A kutatók szerint így nem lehet tudni, hogy milyen ágazatokat érint és milyen mértékben a csoportos leépítés, és így nem is lehet látni, mi várható a következő időszakban Magyarországon.






A koronavírus-járvány miatt az érintett országokban a gazdaság részleges leállása miatt megugrott a munkanélküliek száma. A hazai adatok átláthatósága azóta jelentősen romlott – mondta egy szakértő a Portfolio.hu-nak.

 

Mivel nagyon fontos adatok nem elérhetőek, így nem lehet megbecsülni azt sem, mi vár Magyarországra a következő hónapokban.

 

A hazai kutatók szerint pont a kritikus időszakban lettek elérhetetlenek a munkanélküliségi adatok, pedig pont most lenne a legfontosabb, hogy tisztán lássuk, mi a helyzet – mondták.

 

Eddig a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat részletesen közölte az aktuális számokat, az elbocsátásokat, és a munkaerő-piac helyzetét. Március óta azonban csak néhány fő számot közölnek. Ebből az látszik, hogy megkezdődött az elbocsátási hullám, március hónapban 281 ezer állástalan volt.






 

Nem derül ki, hogy kik jogosultak álláskeresési ellátásra, szociális támogatásra vagy hányan maradtak ellátás nélkül. Az sem látható, hogy mely szektorokat érint mindez.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium sem válaszolt a portál kérdésére, így nem derült ki, hogy milyen mértékű a csoportos leépítés és mely cégek küldenek el tömegesen dolgozókat.

“Semmit sem tudunk, semmilyen adatot sem kapunk”

– mondta egy munkaerő-piaci helyzettel és előrejelzéssel foglalkozó kutató.

 

Korábban minden adat rendelkezésre állt, ám a járvány óta ez megszűnt, csak az NFSZ és KSH adatokat érik el, hiába kérnek bővebb információt.

 

A Portfolio úgy tudja, hogy április közepén már 330 ezer regisztrált munkanélküli volt, azaz heti szinten akár tízezer ember is az utcára került.

 

Orbán Viktor legutóbb azt mondta, hogy a gazdasági helyzet “nem lelkesítő”, de mint a 2008-09-es gazdasági válság kezelésekor, most is a munkahelykérdés a legfontosabb szempont, mert ha van munka, van esély – írta az MTI. Annyi munkahelyet fognak létrehozni – amiért személyes garanciát vállal -, amennyit a vírus megszüntet – közölte.






 

A munkanélküli segély 3 hónapra szól, az ezt követő jövedelempótló támogatásból pedig valóban nem lehet megélni, de emellett, illetve helyett kínálnak majd fizetett képzést, közmunkát, állami cégek is növelhetnek létszámot bizonyos munkákra, az életerős fiatalokat pedig szívesen látják a hadseregben is – mondta.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top