Politika

A munkanélküliek megsegítése helyett inkább titkolnák a munkanélküliek számát

zsurpubi.hu

Mikor rengetegen váltak munkanélkülivé a járvány miatt, hogy, hogy nem eltűntek a pontos munkanélküliségi adatok. Pedig a koronavírus előtt szeretett vele hencegni a kormány.






 

Éppen a koronavírus-válság kirobbanása után váltak elérhetetlenné a fontos munkanélküliségi adatok, akkor, amikor a legfontosabb lenne, hogy tisztán lássuk ebben a helyzetet – erről panaszkodnak a Portfolio-nak a hazai kutatási élet szereplői.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat minden évben rendszerezett adatbázist épít az elbocsátottak, leépítettek számáról, és minden hónapban jelzi a pozitív vagy negatív változásokat. Egészen márciusig ez így is volt.

 

Immár nem lehet tudni, hogy hányan jogosultak az álláskeresési ellátásra, hányan kapnak szociális támogatást, mennyien vannak ellátás nélkül, hány főt és milyen szektorokat érint a csoportos létszámleépítés, vagy pl. mennyien tartósan munkanélküliek.

 

A Portfólio megkérdezte az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy márciusban hány főt érintett csoportos létszámleépítés, de természetesen nem kaptak választ. A csoportos leépítésben érintettek száma azonban kifejezetten fontos lenne, hogy lássuk, milyen mértékben válnak meg a cégek a munkavállalóktól tömegesen.

Semmit sem tudunk, semmilyen adatot sem kapunk

– mondta a lapnak egy munkaerő-piaci helyzettel és előrejelzéssel foglalkozó kutató, aki szerint kifejezetten kedvezőtlen számokat kellene most közölnie a kormányzatnak.

 






Korábban – amikor történelmi mélyponton volt a munkanélküliség – a kabinet folyamatosan tájékoztatott az adatokról, a koronavírus-járvány kirobbanása óta azonban leszoktak erről.

 

A pénzügyi lap szerint áprilisban további tízezrek veszítették el állásukat, így a munkanélküliek száma 330 ezer körül lehet, de felmérések szerint az elbocsátási hullám még messze nem érte el csúcspontját. Különböző felmérések arra utalnak, hogy a vállalatok jelentős létszámleépítést hajtottak végre vagy terveznek a jövőben, amely akár 10%-os munkanélküliségi rátához is vezethet.

 

Viszont a “sikeres” válságkezelésről plakátokon tájékoztat majd minket a kormány.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top