Politika

Karácsony: tévedés, hogy a budapestiek nem utazhatnak a Balatonhoz

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
A főpolgármester levélben kéri Orbán Viktort, hogy ne adjanak téves tájékoztatást a lakosság számára.






Levelet írt Orbán Viktornak Karácsony Gergely, amiben leírja, hogy a korlátozó intézkedések fenntartását egyetlen budapesti sem érezheti valamiféle „büntetésnek”.

 

A főpolgármester Facebook-oldalán osztotta meg a miniszterelnöknek szánt sorait, amit változtatás nélkül közlünk:

“A budapestiek eddig is példát mutattak együttműködésből. A korlátozó intézkedéseket egyetlen budapesti sem érezheti valamiféle „büntetésnek”. Ma az alábbi levelet küldtem Orbán Viktor miniszterelnöknek:

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ma van egy hónapja, hogy részt vehettem a kormányülésén, ahol azt az ígéretet kaptam Öntől a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével közösen, hogy a kormány egy hónapon belül egyeztetést folytat az önkormányzati szövetségekkel a járvány elleni védekezésről, a gazdasági-szociális válság közös kezeléséről. Az elmúlt egy hónapban sajnos ez az egyeztetés nem valósult meg, de még az időpontot sem jelölték meg.






 

Az egyeztetésnek különös aktualitást adna, hogy miniszterelnök úr bejelentése szerint a védekezés első szakasza lezárult, a második szakaszba lépett az ország. Itt a lehetőség tehát, hogy levonjuk a tanulságokat, a védekezés második szakaszát pedig az eddigieknél átláthatóbban, tervezhetőbben, a partnerségre építve alapozzuk meg.

 

Kiemelten igaz ez Budapest esetében, hiszen a budapestiekre és a Pest megyében élőkre a kormány továbbra is fenntartja a szigorú korlátozó intézkedéseket. Ezzel kapcsolatban két fontos alapelvre szeretném felhívni a kormány figyelmét.

 

Egyrészt a korlátozó intézkedések fenntartását egyetlen budapesti sem érezheti valamiféle „büntetésnek”, másrészt pedig kiemelten fontos célnak kell lennie, hogy továbbra is számíthassunk a budapestiek belátására, fegyelmezettségére.

 

Objektív adatok bizonyítják, hogy a budapestiek példát mutattak együttműködésből. A fővárosban csökkent a legnagyobb mértékben a társadalmi kontaktusok száma. A BKK adatai szerint a tömegközlekedésben már az első héten 95 százalékos volt a maszk viselésére, az orr- és szájnyílás eltakarására vonatkozó fővárosi rendelet betartása. A kiskereskedelemben is azt mutatják a visszajelzések, hogy a nagy többség elfogadta az erre vonatkozó rendelkezéseket.

 

A budapestiek tehát tiszteletreméltó fegyelmezettséggel tartották be a sokszor kényelmetlen, mégis szükséges korlátozó intézkedéseket. Joggal várják hát el, hogy világosan elmondják nekik a döntéshozók, mikor, mire számíthatnak, és hogy az életüket befolyásoló döntések milyen információk alapján születnek. Különösen fájó, hogy a budapestiekre vonatkozó lakhelyelhagyási, utazási tilalomra vonatkozó kormányzati bejelentések sok esetben nem állnak összhangban a hatályos veszélyhelyzeti kormányrendeleti szabályokkal.

 






Fontosnak tartom felhívni Miniszterelnök Úr figyelmét arra, hogy az operatív törzs téves tájékoztatást ad a lakosság számára, amikor arról beszél, hogy a központi régió lakosai nem utazhatnak például a Balatonhoz. Nem egy olyan visszajelzés érkezett hozzám, hogy jogtalannak látszó rendőri intézkedésekre is sor került. A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet immár szűkebb, a központi régióra korlátozódó területi hatállyal rendelkezik ugyan, de különös személyi hatálya nincsen.

 

Azt pedig a kormányrendelet egyáltalán nem korlátozza, hogy a lakóhely alapos indoknak minősülő elhagyása az ország mely területére történhet. Ennek megfelelően a hatályos jogszabályi rendelkezések lehetővé teszik, hogy a budapestiek egyebek mellett egyéni szabadidős sporttevékenység céljából – akár Budapest területére, akár máshová – elhagyják a lakóhelyüket. Kérem miniszterelnök úr szíves intézkedését abban, hogy ilyen megtévesztő tájékoztatásra a jövőben ne kerülhessen sor.

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A védekezés második szakaszának egyben felkészülésnek kell lennie arra, hogy az élet – fokozatosan és óvatosan, a járvány lefolyásával kapcsolatos adatokra alapozott módon – Budapesten is visszazökkenhessen a normális kerékvágásba. Ennek érdekében kérem, hogy a budapestieket érintő szabályokat a kormány a fővárosi önkormányzatokkal egyeztetve alkossa meg, illetve azokat az operatív törzs világosan és egyértelműen kommunikálja, kerülve annak még a látszatát is, hogy a budapestieket valamiféle hátrányos megkülönböztetés, netán „büntetés” sújtja.

 

Újra megerősítem kérésemet: haladéktalanul kezdődjön egyeztetés a kormány és az önkormányzati szövetségek között a védekezés második szakaszáról, a gazdasági és szociális válság együttműködésen alapuló kezeléséről.”

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top