Politika

Orbán véghezvitte tervét – Magyarország többé nem demokrácia!

Fotó: AFP PHOTO / Christof STACHE

Megjelent a Freedom House legfrissebb jelentése, melyet a 444.hu tett közzé. Ebben a posztszovjet térség és az egykori keleti blokk államait vizsgálják és pontozzák aszerint, hogy mennyire érvényesülnek a demokrácia alapelvei. A Nations in Transit című jelentésben





MAGYARORSZÁG RONTOTT KORÁBBI HELYEZÉSÉN, ÉS LECSÚSZOTT A FÉLIG SZILÁRD DEMOKRÁCIÁK KÖZÜL A HIBRID REZSIMEK SORÁBA.

 

Hibrid rezsimnek az tekinthető, ahol ugyan tartanak választásokat, de a demokratikus intézmények törékenyek, valamint a politikai és polgári szabadságjogokat alapvető kihívások elé állítják.

 

Magyarország így már egy szinten áll például Szerbiával, Koszovóval, Albániával, Ukrajnával, Moldovával és Grúziával.

A rangsor öt különböző kategóriába sorolja az országokat, mely közül a hibrid rezsim a középső. Ezt előzi meg a szilárd illetve a félig szilárd demokrácia, és ezt követi a félig vagy teljesen szilárd autoriter állam.

 

Magyarország a legutolsó jelentés szerint még félig szilárd demokráciának volt tekinthető, 2015 előtt pedig szilárd demokráciának.

TEHÁT MIÓTA HATALMON VAN AZ ORBÁN-KORMÁNY, RÖVID IDŐN BELÜL KÉT KATEGÓRIÁT IS RONTOTTUNK.

 

Ez a 25 éve rendszeresen kiadott jelentés történetében példátlannak tekinthető. Rajtunk kívül egy országban sem építették le a demokráciát ilyen gyorsan.

 

A térség 29 vizsgált országából mindössze tízben van demokrácia, tízben hibrid rezsim, kilencben pedig autoriter berendezkedés, ami igencsak lesújtó. Tíz év alatt megháromszorozódott a hibrid rezsimek száma, a demokráciáké pedig a harmadára csökkent.

 






A végleges demokráciapont egyébként hét különböző mérőszám átlagából tevődik össze. Az országokat hetes skálán pontozzák, ahol a magasabb pontok jelzik az erősebb demokráciát. Magyarország a következő pontokat kapta a skálán:

  • mennyire demokratikus a kormányzás (3,25)
  • hogyan zajlanak a választások (4,25)
  • a civil szektor állapota (4,50)
  • a média függetlensége (3,25)
  • önkormányzatok, helyi hatalom állapota (4,75)
  • az igazságszolgáltatás állapota (4,75)
  • korrupció (3,50)

 

Magyarország átlaga ezekből tevődik össze, és összesen 3,96 pontot sikerült elérni (4-től számítana félig szilárd demokráciának).

 

A Magyarországgal kapcsolatban a jelentés megemlíti például azt, hogy az oktatás és a művészeti szféra feletti kontrollját a kormány tavaly megerősítette, valamint kiemelik, hogy bár fontos győzelmet aratott az ellenzék az önkormányzati választáson, a kormány “masszív propagandahálózata”, valamint az, hogy politikai alapon nyúlnak adminisztratív eszközökhöz, hatalmas plusz terhet jelent az ideológiailag megosztott pártokra.

 

A jelentésben említésre kerül már a koronavírus-járvány miatt hozott felhatalmazási törvény is, melyben kiemelik, hogy

MAGYARORSZÁG ÚJABB LÉPÉSSEL TÁVOLABB KERÜLT A DEMOKRÁCIÁTÓL!

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top