Politika

Botrány a 13. havi nyugdíj körül – Orbánék főleg a gazdagokat támogatnák

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormány jelenlegi terve, miszerint felső korlát nélkül adnák a 13. havi nyugdíjakat, rendkívül igazságtalan. Ezzel a nyugdíjszakértő is egyetért, hisz így nem azok kapnak majd valódi segítséget akik rászorulnak, hanem azok járnak majd jól, akiknek a havi nyugdíja így is 2-3 millió forint körül van.






 

Az MSZP ezt az igazságtalanságot szeretné kiküszöbölni azzal, hogy olyan módosításokat javasolnak, melyek a rossz anyagi körülmények között lévőkön segítene.

 

Az ellenzéki párt egyik javaslata például, hogy januárig visszamenőleg minimum 6,5%-kal emeljék meg a nyugdíjakat.

EZZEL A LÉPÉSSEL ÉVES SZINTEN 62 EZER FORINT TÖBBLETTEL GAZDÁLKODHATNA EGY ÁTLAGNYUGDÍJBAN RÉSZESÜLŐ IDŐS.

 

Azt is elfogadhatatlannak tartja a szocialista párt, hogy rengeteg idős kénytelen nagyon alacsony nyugdíjból tengődni, épp ezért szeretné elérni az MSZP, hogy a kormány kezdje meg a 100 ezer forint alatti nyugdíjak felzárkóztatását!

 

A párt tervei között az is szerepel még, hogy minden átlag alatti nyugdíjban részesülő idős ember kapjon azonnal 20 ezer forint egyszeri juttatást, készpénzben! Szerintük a jelenlegi válságban ez jelentene ezeknek ez embereknek tényleges és azonnali segítséget, nem pedig az, hogy a kormány egy év múlva kiutalja pluszba az egyhavi nyugdíjuk egynegyed részét.

 

Közleményükben kiemelik:

AZ ORBÁN-KORMÁNY 2020-BAN MINDÖSSZE 2,8%-KAL EMELTE A NYUGDÍJAKAT, MIKÖZBEN AZ INFLÁCIÓ MÁR JANUÁRBAN 4,7%-OS VOLT,

ez pedig az élelmiszerárak durva elszállását eredményezte.

 

A kormány a gazdaságvédelmi akcióterv részeként csak jövőre kezdi el visszavezetni a 13. havi nyugdíjat. Novák Katalin pedig bejelentette, hogy a 2021-től fokozatosan visszavezetett plusz juttatásnak nem lesz maximalizálva az összege.






 

Korózs Lajos, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke elmondta, hogy az éhező, vagy gyógyszert kiváltani nem tudó nyugdíjasokon nem segít a kormány azon intézkedése, hogy többen részesülnek majd nyugdíjban. Számukra az lenne a legjobb megoldás, ha a kormány elfogadná az MSZP javaslatát, és 6,5 százalékos nyugdíjemelést hajtana végre, valamint felzárkóztatnák az alacsony nyugdíjakat.

 

A szocialista képviselő a felső korlát nélküli 13. havi nyugdíjjal sem ért egyet, mivel szerinte az igazságtalan.

“Miért kell a 2-3 millió forintos havi nyugdíjjal rendelkezőnek is ugyanazt a 2-3 millió forintot kifizetni, mint mondjuk, aki 50 ezer forintos nyugdíjból él, és az csak 50 ezer forintnak az egyheti ellátását fogja kapni. Szóval ez borzasztóan igazságtalan.”

 

A nyugdíjszakértő ennél is tovább ment. Szerinte “ez egy végzetes döntés“.

 

“Amikor van egy ajándék, akkor

SOKKAL ÉSSZERŰBB LENNE EGYÖSSZEGŰT FIZETNI MINDENKINEK, VAGY HA AZ TÚL ERŐS, AKKOR MAXIMALIZÁLNI HASONLÓAN, MINT A NYUGDÍJPRÉMIUMOT,

100 vagy 150 ezer forintban.” – fejtette ki Simonovits András az atv.hu közlése szerint.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top