Politika

Áder aláírásával megszűnt a nem- és névváltoztatás lehetősége Magyarországon

Áder János aláír - A kép illusztráció! - Forrás: fuhu.hu

Semján szerette volna, ha Magyarországon nem lehet nemet változtatni.





Semjén Zsolt március végén nyújtotta be azt a salátatörvényét, amely többek között ellehetetleníti a nemváltoztatást.

 

A Transvanilla Transzneműek Egyesülete két érintett transz ember képviseletében a hatályba lépés napján alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz és kéri a törvény Alaptörvény ellenességének megállapítását és megsemmisítését.

Áder János köztársasági elnök aláírásával hatályba lép az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosítása, amely megszünteti a nem- és névváltoztatás lehetőségét (nem jogi elismerése) Magyarországon. Az Alkotmánybíróság (AB) maradt az utolsó hazai fórum, ami a kormány ámokfutását megállíthatja. A Transvanilla Transznemű Egyesület ezért két érintett transz ember képviseletében a hatályba lépés napján alkotmányjogi panasszal fordul az Alkotmánybírósághoz és kéri a törvény Alaptörvény ellenességének megállapítását és megsemmisítését.  Mindeközben a Transvanilla képviseletében 23 egyedi kérelmező ügyét az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) is vizsgálja. Mindkét alapjogvédő szerv korábbi döntéseiben kimondta, hogy a nem és névváltoztatás joga (nem jogi elismerése) az emberi méltósághoz tartozó alapvető jog. 

 

A Transvanilla folytatja a nem- és névváltoztatás lehetőségének megnyitásáért folytatott kampányát. Ennek keretében jogi képviseletet nyújt minden olyan transz és interszex ember számára, aki a törvény hatályba lépését követően szeretné elindítani a nem és névváltoztatásának folyamatát. Mivel erre Magyarországon mától nincs lehetőség, a leendő kérelmezők ügyeit  is az Emberi Jogok Európai Bírósága elé visszük.

 






Arra kérünk minden magyar és nemzetközi civil szervezetet, hogy csatlakozzon a felhívásunkhoz, és fejezze ki támogatását a magyar transz és interszex emberek felé és kérjük a magyar kormányt a nem jogi elismerésének lehetővé tételére!

 

Útjára indítottunk egy petíciót – amelyet már több mint 26ezren aláírtak – Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökét kérve, hogy ítélje el a magyar kormány lépését, és vessen be minden rendelkezésére álló eszközt annak érdekében, hogy a magyar transz és interszex emberek alapvető jogai ne sérüljenek!

 

Nem állunk le és nem adjuk fel! A transz és interszex jogok emberi jogok, és jogunk van emberséges bánásmódhoz!”

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top