Politika

A korábbinál is kirekesztőbb javaslattal megy neki a cigányságnak a Fidesz

Pestibulvar.hu

Bár csütörtökön még úgy tűnt, hogy visszakozni fog a kormány a nagy visszhangot kiváltó cigányellenes törvénymódosítójából, hogy ne csak pénzbeli kártérítést kaphassanak azok, akik nem jutottak megfelelő oktatáshoz, Horváth László, a Fidesz képviselője pénteken





MÉGIS BENYÚJTOTTA A RASSZISTA JAVASLATOT.

 

Mint ismert, a módosító megakadályozná, hogy az oktatási szegregációs perekben pénzbeli kártérítést ítélhessen meg a bíróság azoknak, akik az iskolai elkülönítés miatt nem jutottak megfelelő oktatáshoz. Pénz helyett “oktatási, képzési szolgáltatásokkal” kárpótolnák az érintetteket. A törvényjavaslatot azután nyújtották be, hogy a Kúria 60 roma fiatalnak mintegy 100 millió forintot ítélt meg a gyöngyöspatai szegregációs per eredményeként.

 

Nem elég, hogy végül mégis benyújtották a törvénymódosítót, az még ráadásul durvábbnak is mutatkozik az április végén megismert javaslatnál, az akkori tervezetben ugyanis még csak az szerepelt, hogy „a bíróság a sérelemdíjat oktatási, képzési szolgáltatásként is meghatározhatja”. Az új módosító azonban már nem csak lehetőséget teremt a bíróságnak az alternatív kárpótlási formákra, hanem lényegében kötelezné is őket arra, hogy másféle ellenszolgáltatást ne ítélhessenek meg. Az új szöveg szerint „a bíróság a sérelemdíjat oktatási, képzési szolgáltatásként határozza meg.”

Népszavának nyilatkozó Kegye Adél ügyvéd úgy fogalmazott: ha a javaslatot elfogadják, a bíróságnak

MÁR NEM LESZ LEHETŐSÉGE MÉRLEGELNI, PÉNZBELI KÁRTÉRÍTÉST MÁR NEM ÍTÉLHETNEK MEG.

 






Hozzátette: a javaslat szerinte uniós irányelveket sérthet és súlyosan diszkriminatív, hiszen egy jól körülhatárolható csoportot fosztana meg a pénzbeli kártérítés lehetőségétől.

 

A javaslatot benyújtó fideszes Horváth László a lapnak azt mondta, a módosító csak a jövőbeni ítéletekre vonatkozna, a Kúria ítéletét ugyanis elfogadják, ki fogják fizetni a 100 millió forintot. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy az önkormányzatnak miután nincs pénze, az is előfordulhat, hogy “csődhelyzetbe kerül a település”, ami szerinte se a romáknak, se a nem romáknak nem lesz jó. Mint mondta, ha így alakul, kénytelenek lesznek a kormányhoz fordulni segítségért.

 

Mérce egyik friss cikkében egyébként jól összefoglalta, hogy miért volt botrányos Orbánnak az ügyben tanúsított viselkedése az utóbbi hónapokban. Az alábbiakat említették meg:

  • Csak azért képes volt kommunikációs háborút indítani, hogy elvitassa a roma diákok bíróságon aratott morális győzelmét.
  • Amellett, hogy ez megingatta az állampolgárok alapvető jogbiztonságba vetett bizalmát, kíséretet tett a kártérítés fogalmának újradefiniálására is, hogy viszonylagossá tegye annak érvényességét, attól függően, hogy kik a kár okozói és annak elszenvedői.
  • Azáltal, hogy a pert a cigányság pénzszerző akciójának nevezte, a károsultakat pedig kizsákmányolónak állította be, elkövetővé tette a sérelmezőket, az elkövetőkből pedig áldozatot csinált.
  • Nyomást gyakorolt a független bíróságra is, hogy egyértelművé tette, milyen ítéletet szeretne látni az ügyben.
  • Kossuth rádiós interjújában szembeállította a “magyar” embereket a cigánysággal, sőt, azt hangoztatta, hogy a cigányok nem a magyar nemzet részei, Magyarország nem a romák hazája.
  • Eltagadta a hátrányos megkülönböztetés sérelmezhetőségét is a cigányságtól, elvitatta a jogukat az igazságérzethez és az igazságszolgáltatáshoz, amikor azt mondta, a Kúria ítélete csak jogot, és nem igazságot szolgáltatott.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top