Politika

“Már 28 éve is a hatalom érdekelte”, “Kis Napóleon” – Így emlékeznek vissza Orbánra egykori társai

nyugatifeny.hu

A Fideszt Amerikában már 1992-ben jobbközép pártként mutatta be.






Illedelmes volt, nem beszélt igazán jól angolul, viszont már 28 évvel ezelőtt is a hatalom érdekelte – így emlékszik vissza a fiatal Orbán Viktorra Pascal Riché francia újságíró, akit a hvg.hu idéz.

 

Az újságíró a lap cikke szerint 1992-ben hat hetet töltött vele az Egyesült Államokban.

 

Huszonnyolc évvel ezelőtt 11 európai fiatal látogatott az Egyesült Államokba a German Marshall Fund alapítvány ösztöndíjával. A hathetes út célja az volt, hogy fiatal európai vezetőknek mutassa meg az országot.

A program fő témája a jogállam és a demokrácia fontossága volt.

 

A berlini fal leomlása után három évvel a szervezők arra is ügyeltek, hogy kelet-európai fiatalok is lehetőséget kapjanak, a 11 fiatalból öten így az egykori vasfüggönyön túlról érkeztek. Ketten voltak közülük magyarok: Orbán és Németh Zsolt.






 

Pascal Riché és a holland Marcel Haenen a napokban hosszú cikkben írták le emlékeiket.

Az általuk ismertetett képből egy keveset beszélő, magányosnak tűnő, ugyanakkor céltudatos, mások által tisztelt és a hatalmat sokra tartó Orbán képe rajzolódik ki.

 

Orbántól hiába kértek interjút a visszaemlékezéshez. Ezért idén áprilisban elkezdték megkeresni egykori társaikat.

Kicsit olyan volt, mint egy nyomozás, nemcsak a többiekkel beszéltünk, hanem átnéztem az összes levelet, amit a feleségemnek írtam, a programfüzetet, a fotókat és Marcel több mint nyolc órányi videófelvételét” – mesélte.

Így került elő a programfüzet is, amelybe a francia újságíró minden résztvevőről rajzolt egy karikatúrát, és kommentálta is azokat.

Orbán Viktorról készített vázlata alá azt írta: egyfajta kis Napóleon (sötét és magányos).

 

A csoport azzal is tisztában volt, milyen politikai karriert futott be Orbán és Németh Zsolt már akkor a magyar Parlamentben. Mégis mindenkit meglepett a jelenet, amire a csapat egyik német tagja, a Süddeutsche Zeitung jelenlegi szerkesztője, Wolfgang Krach emlékezett vissza.

 






Amikor az ösztöndíjprogram első napján, Washingtonban a résztvevőknek röviden be kellett mutatkoznia, Orbán első mondata ennyi volt:

 

„A nevem Orbán Viktor, a Fidesz vezetője vagyok és

én leszek Magyarország következő miniszterelnöke.

Meg is jegyeztem magamnak, hogy ez a fickó eléggé hatalommániás, de végül is igaza lett néhány évvel később” – nyilatkozta Krach.

 

hvg.hu-nak Pascal Riché azt mondta: nem lepődött meg, amikor 1998-ban Orbánt megválasztották.

Szerintem egyáltalán nem viccelt, jó politikusként már akkor megszállottja volt a hatalomnak és ennek szentelte minden idejét. Magasra akart jutni, jó stratéga volt, mindig előre tervezte meg a lépéseit” – mondta.

 

A hvg.hu-nak azt is elmondta, az viszont meglepte, hogy a fiatal politikus a Fideszt már 1992-ben (!)

jobbközép pártként mutatta be, nem pedig liberálisként.

 

Az újságíró ebből arra következtet, hogy Orbán már akkor megkezdte a párt jobbra pozicionálását.

 

A cikk szerint Németh Zsolt mesélte el, hogy Orbán és ő hogyan találkoztak az út alatt Soros Györggyel. A milliárdos üzletember azt kérdezte tőlük: „Mire van szükségetek, fiúk? Csak kérnetek kell, és megkapjátok”.

 






Németh szerint sokkolta a kérdés, de ugyanígy megdöbbentette Orbán Viktor válasza is, aki visszautasította az ajánlatot.

„Ha szükségünk lesz valamire, majd szólunk”

– mondta a leendő magyar miniszterelnök Sorosnak.

 

Pascal Riché – bár azóta nem találkozott a magyar miniszterelnökkel – azóta is figyelemmel kíséri karrierjét. Ha tehetné, egy dolgot biztosan megkérdezne tőle: hogyan változhatott meg ennyire az értékrendje és a világnézete a 28 évvel ezelőtti Orbán Viktorhoz képest, akit az Egyesült Államokban megismert.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top