Politika

Elszámolta magát a kormány – Feleslegesnek tűnik a drága beszerzés!

Kép: MTI

Szijjártó Péter külügyminiszter számolt be arról vasárnap, hogy újabb 1800 lélegeztetőgép érkezett Kínából. A miniszter nem adott ki összesített adatokat arról, hogy hány darab érkezett összesen, de a 444.hu számításai alapján, melyeket korábbi bejelentések útján számoltak ki,





EDDIG LEGALÁBB 6500 LÉLEGEZTETŐGÉP ÉRKEZETT KÍNÁBÓL.

 

Hazánk viszonylatában ez hatalmas szám, pláne ha azt nézzük, hogy eddig összesen kicsivel több mint 4000 embernél mutatták ki igazoltan a koronavírust. Vasárnap, mikor Szijjártó bejelentette, hogy újabb szállítmány érkezett, 386 fertőzöttet ápoltak kórházban, közülük pedig mindössze 21-en voltak lélegeztetőgépen.

 

A külügyminiszter a Kínából folyamatosan érkező eszközöket azzal indokolta, hogy “a koronavírus-világjárványról senki nem tudja, hogyan alakul a jövőben, lesz-e második hullám. Mindenesetre nekünk a legrosszabb forgatókönyvre is felkészültnek kell lennünk”.

Ebben igaza van Szijjártó Péternek, senki sem tudja, hogyan alakul majd a járvány a jövőben, azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy Magyarországon a járvány csúcsán sem voltak 1027-nél többen kórházban, lélegeztetőgépen pedig nagyjából átlagosan 60 körül alakult a számuk.

 

Orbán Viktor még április 10-én beszélt arról a Kossuth Rádióban, hogy hamarosan átlépünk a tömeges megbetegedések szakaszába, és addigra a kétezres lélegeztetőgépparkot meg kell növelni nyolcezresre.

VÉGÜL MAGYARORSZÁGON SIKERÜLT ELKERÜLNI A TÖMEGES MEGBETEGEDÉST, ÍGY A 33 EZER KIÜRÍTETT KÓRHÁZI ÁGYRA SEM VOLT SZÜKSÉG, AZ EGÉSZSÉGÜGY PEDIG A MÁR MEGLÉVŐ LÉLEGEZTETŐKAPACITÁSSAL IS EL TUDTA LÁTNI A VÍRUSFERTŐZÖTTEKET.

 

Szijjártó még április közepén jelentette be, hogy 148 millió 700 ezer maszkra szerződött le az állam a kínaiakkal, 3,3 millió tesztre, valamint 47,4 millió védőfelszerelésre. Azt azonban nem említette, hogy lélegeztetőgépből mennyit rendeltek.






 

Április 7-én jelentette be először, hogy lélegeztetőgépek érkeztek, akkor még csak 152 darab, április végére ez a szám felment 538-ra, majd május 16-án már 3062-nél jártunk. A lap számításai szerint, a mostani szállítmánnyal együtt pedig összesen 6521 gép érkezett.

A KÜLÜGYMINISZTÉRIUM AZONBAN ARRA A KÉRDÉSRE, HOGY ÉRKEZIK-E MÉG LÉLEGEZTETŐGÉP KÍNÁBÓL, NEM VÁLASZOLT.

 

A raktárak védőfelszereléssel és maszkokkal való feltöltése indokolt, mivel egy esetleges második hullámnál nem lennénk rászorulva más országok segítségére, ráadásul akkor csak hatalmas küzdelmek árán lehetne bármit is beszerezni. De az Orbán által közölt 8000 lélegeztetőgép mindenképp soknak tűnik, hisz az eddigi járvány csúcsán is csak ennek az ezredére volt csak szükség.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top