Politika

Azonnal vonják vissza a NAT-ot! 5 pontos javaslat csomagot tettek le helyette

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke Fotó: Erdős Dénes / Népszava

„Laptopprogram, 9 évfolyamos iskola, modern idegennyelvi oktatás, korszerű szakképzés és a jelen kihívásaira megfelelő választ adó nemzeti alaptanterv – ez a magyar közoktatás újjáépítésének útja” – jelentette ki Hiller István, az MSZP oktatáspolitikusa vasárnapi sajtótájékoztatóján, ahol a rendkívüli tanév végén járva köszöntötte a pedagógusokat.






 

Hiller a Magyar Szocialista Párt nevében megköszönte a pedagógusoknak, hogy kitűnően megoldották a veszélyhelyzet jelentett „egészen egyedi kihívást”, a kreatív, új ötleteiket és megoldásaikat az oktatás folytonossága érdekében. A szülők, nagyszülők segítségét is megköszönve a rendkívüli helyzet során, rámutatott:

A HELYZET FELNŐTTEK MILLIÓIT DÖBBENTHETTE RÁ, MEKKORA A DIÁKOK LETERHELTSÉGE,

és mennyire nincsen rendben az „őrjítő ellentmondás” az internetes oktatás és az elsajátítandó anyag milyensége között. A járvány okozta károk miatt – hogy rengeteg ember vesztette el a munkáját, sokaknak egyáltalán nincs jövedelme és sokan kerültek nagyon nehéz helyzetbe – újra kell építeni az országot, ezen belül az oktatást – jelentette ki.

Bemutatta az MSZP javaslatcsomagját, melyet, mint mondta, sok megbeszélés után, sok szakértő véleményének bevonásával készített el a párt, s amely alkalmas arra, hogy „ezt ami országunkat és ezen belül a mi oktatási rendszerünket újra építsük”.

  1. Ne vezessék be az új Nemzeti Alaptantervet a jelenlegi formájában, mert az a korábbinál még több tananyagot ír elő, de kevesebb óraszámmal – így még kevésbé lesz befogadható a diákok számára. „Azt akarjuk, hogy ezt vonják vissza, a tapasztalatok birtokában dolgozzák át, bocsássák szakmai vitára és csak ezek után vezessék be” – mondta.
  2. A költségvetés biztosítson forrásokat egy nagyarányú közoktatási laptopprogramra. „Laptopot minden magyar diáknak! Mindenkinek! A szegényebbeknek is, sőt, főként őnekik, (…)  mert biztosítani kell tudáshoz való hozzáférés egyenlő esélyét!” – jelentette ki.
  3.  9 évfolyamos általános iskolai képzés bevezetése, mert az több időt hagyna a diákoknak az alapkészségek elsajátítására és megszilárdítására. „Nem arról van tehát szó, hogy azt a tananyagmennyiséget, amelyet eddig nyolc év alatt sajátítottak el, most kilenc részre osszuk, hanem arra, hogy a hagyományos értelemben vett alsó tagozatot erősítsük meg egy új évfolyammal, hogy az írás, olvasás, számolás, szövegértés, digitális alapismeretek befogadására több idő jusson” – magyarázta.
  4. Az idegennyelvi nulladik évfolyam visszavezetése. Mint mondta, amíg ez létezett, az eredményeként két egymást követő évben közel húszezer diák tett a közoktatásból sikeres közép- és felsőfokú nyelvvizsgát, „azán szétverték”.
  5. Építsék újra a szakképzést, mert nem betanított munkásokra vagy inasképzésre van szükség. Ezért a jelenlegi állapottal ellentétben el kell érni a közismereti és a gyakorlati tárgyak közötti megfelelő arányt, a közismereti tárgyak arányának növelésével.

 






Hiller felhívta a figyelmet: a napokban tárgyalja a Parlament a jövő évi költségvetést, itt dől el, hogy az

„A CSERBENHAGYÁS, A LEMARADÁS KÖLTSÉGVETÉSE LESZ”,

vagy be tudják építeni a járvány kényszer hozta, de mégis a változtatás lehetőségét rejtő tapasztalatait. „Erre az átalakításra tettünk, teszünk társaimmal együtt javaslatot.

 

Kérjük, támogassák önök is” – zárta szavait.




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top