Politika

Döntött az Alkotmánybíróság rémhírterjesztés szabályozásáról

Forrás: MTI

Az Alkotmánybíróság szerdán közölte a határozatát, melyben kimondják, hogy a rémhírterjesztéssel kapcsolatos új büntetőjogi szabályozás, melyet különleges jogrend idején kell alkalmazni,





NEM ALKOTMÁNYELLENES.

 

444.hu közlése szerint a testület azonban kiemelte, hogy a törvény alkalmazásánál fontos figyelembe venni néhány szempontot, így csak olyan közlést szabad büntetni,

  • amiről az elkövető már a cselekmény elkövetésekor is tudja, hogy az hamis állítás,
  • vagy épp saját maga ferdíti el az igazságot,
  • illetve amely alkalmas arra, hogy a különleges jogrend idején akadályozza vagy akár meg is hiúsítsa a védekezést.

 

A parlament a felhatalmazási törvénnyel együtt a Büntető Törvénykönyvet is kiegészítette, így abba bekerültek a rémhírterjesztés különleges jogrendben alkalmazandó szabályai. A szabályozás ellen sokan tiltakoztak, mivel az akár aránytalanul korlátozhatja a szólásszabadságot is, ezért kérték az Alkotmánybíróságtól a jogszabály vizsgálatát.

Most az Ab megállapította, hogy maga a törvény nem sérti a szólásszabadságot, mivel az csak a közlések szűk körére vonatkozik, de például a kritikus véleményekre nem.

EZZEL SZEMBEN A RENDŐRSÉG MÉGIS TÖBB OLYAN EMBER ELLEN IS INDÍTOTT RÉMHÍRTERJESZTÉS GYANÚJA MIATT ELJÁRÁST A RENDKÍVÜLI JOGREND IDEJÉN, AKIK CSAK KRITIKUS VÉLEMÉNYT FOGALMAZTAK MEG,

tehát nem követték el azokat a szempontokat, melyeket az Alkotmánybíróság is felsorolt, mégsem kaszálták el a törvényt.






Az ügyekkel kapcsolatban végül a kormány is megszólalt, szerintük csupán a jogszabály félreértése miatt történtek meg ezek az esetek.

 

Így ha bármikor újra rendkívüli jogrend lépne életbe, ismét előfordulhatna, hogy a rendőrség félreértelmezi a jogszabályt, és olyanokat visznek el, akik csak kritikus véleményt fogalmaznak meg, de ezzel nem követnének még el rémhírterjesztést!

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top