Politika

Újabb csapást mér a kormány az önkormányzatokra: még átmeneti hitelt sem vehetnek fel a települések az elmaradt adó pótlására

168ora.hu

A kormány visszavonta saját javaslatát, így még átmeneti hitelt sem vehetnek fel a települések a az év végén elmaradó iparűzési adóbevétel pótlására – írta a Népszava. A parlament előtt lévő 2021-es költségvetést megalapozó salátatörvény egyik passzusa szerint ugyanis már ez évtől eltörlik a cégek decemberi helyi iparűzési adófeltöltési kötelezettségét.






 

A döntést a vállalkozások örömmel fogadták, ugyanis ezzel egy komoly adminisztrációs tehertől szabadulnak meg. A cégek általában az éves beszámoló elkészítésekor, tehát az idei eredményeket nézve, majd 2021 májusában tudják pontosan, hogy mekkora bevételük, így mekkora adófizetési kötelezettségük keletkezik, ezért volt minden évben komoly kihívás, hogy december 20-áig az adó 90 százalékát meg kellett fizetniük, ám ha nem jól becsülték meg, és egytizednél nagyobb az eltérés, akkor májusban mulasztási bírságot kellett fizetniük.

Ezt a feltöltési kötelezettséget törli el a salátatörvény, amely cégeknél átmenetileg 80-85 milliárd forintot hagy, ugyanakkor az önkormányzatokat ugyanekkora bevételtől “szabadítja meg” idén. Ezt a pénzt ugyanis csak 2021 májusában fizetik be a cégek az adóhatóságon keresztül a településeknek.

 






Az önkormányzatok idei gazdálkodásában ez egy újabb jelentős érvágás. A kormány eleve elhalasztotta az idei májusi adóbefizetési határidőket is szeptember végére a koronavírus-járványra hivatkozva, így az önkormányzatok már ehhez a pénzhez is késve jutnak hozzá. Ugyanakkor a válság miatt visszaesik a vállalkozások termelése, s emiatt akár százmilliárd forinttal is csökkenhetnek a az önkormányzati adóbevételek, ráadásul ami befizethetnének a cégek, azt sem kapják meg a megszokott időben a feltöltési kötelezettség megszüntetése miatt. A kormány eredeti javaslatában még az szerepelt, hogy az önkormányzatok – a kormány külön engedélye nélkül -, a kieső iparűzési adóbevételek befolyásáig hitelt vehettek volna fel.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top