Politika

Újabb évszázados parlamenti hagyományt rúgott fel hétfőn a Fidesz

Pestibulvar.hu

A magyar országgyűlés egyik legfontosabb szokása, hogy a különböző parlamenti tisztségekre vonatkozó pártjavaslatokat pártállástól függetlenül megszavazzák a képviselők. Ezért lehetséges pl., hogy a háznak annak ellenére lehetnek ellenzéki alelnökei, hogy a kormánytöbbség ezt bármikor megakadályozhatná.






 

Miután Sneider Tamás jobbikos képviselő visszahívása után az egyik alelnöki pozíció megüresedett, a Jobbik Brenner Kolomant próbálta jelölni a helyére. A ház tegnap szavazott is a képviselő személyéről,

DE A SZAVAZÁS KUDARCBA FULLADT, MIUTÁN A HÁZ HATÁROZATKÉPTELEN VOLT.

 

Pedig nem lehet mondani, hogy a jobbikosok ne próbáltak volna mindent megtenni annak érdekében, hogy ne így legyen, kétszer is szavazásra bocsátották a jelölést, mindhiába. Brenner megválasztásához száz szavazatra lett volna szükségük, ami végül pont nem lett meg, mert a jelenlévő kormánypártiak közül csak 55-en szavaztak (39-en a Fideszből, 16-an a KDNP-ből), az ellenzékiek közül pedig csak 42-en voltak jelen a 65-ből.

A szavazás után meg is indult a hibáztatási verseny a kormánypártok és a Jobbik között, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője pl. azzal reagált a történtekre, hogy a döntést előkészítő házbizottsági ülésen annyit ígértek a baloldalnak, hogy

“BIZTOSÍTANI FOGJÁK A MEGVÁLASZTÁSHOZ SZÜKSÉGES SZAVAZATSZÁMOT”.

 

Minden tisztességes ember azt értené ez alatt, hogy annyi kormánypárti fog szavazni, ahány csak tud. De ez nem így történt: olyannyira nem, hogy úgy tűnik, Kocsisék értelmezésében a “szükséges szavazatszám biztosítása” eleve csak addig terjed, amíg az ellenzék is többségében kiveszi a részét a szavazásból. Ha tényleg fontos lett volna nekik, hogy betartsák az ígéretüket,

AKKOR MINDEN BIZONNYAL AKKOR IS BIZTOSÍTOTTÁK VOLNA A MINÉL MAGASABB SZAVAZATSZÁMOT, HA AZ ELLENZÉK EGY RÉSZE HIÁNYZIK A SZAVAZÁSRÓL.

 






Jelzi, hogy ezt amúgy semmibe nem került volna megtenni nekik, hogy más fontos pozíciókra (a parlamenti jegyzőire) pl. többeket is megszavazott tegnap a Fidesz. Kocsis azzal kommentálta a lépést, hogy

“HA GYURCSÁNY NEM CSAK CSICSKÁNAK HASZNÁLNÁ A JOBBIKOT, ÉS HA A TÖBBI BALOLDALI MONDJUK BEJÖNNE LEGALÁBB A SZAVAZÁSOKRA, AKKOR NEM ÁLLT VOLNA ELŐ A MOSTANI HELYZET”.

 

A Jobbik azzal reagált a Fidesz kicsinyes húzására a szavazás után, hogy azt írta:

 

A Fidesz ma megnevezte a legnagyobb politikai ellenfelét a parlament alelnökéről szóló szavazáson, és nem választotta meg a Jobbik képviselőjét, Brenner Kolomant. (…) A politikus megválasztását a magyar parlamentarizmus eddigi történetében példátlan és kicsinyes módon utasították el.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top