Politika

Orbán: Nem tudom, miért utál engem a holland miniszterelnök (+videó)

nyugatifeny.hu

Pofaszakasztó performanszt adott elő Brüsszelben.






Az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójának harmadik napján, vasárnap délben tartott sajtótájékoztató Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

 

A kormányfő szerint komoly előrelépés történt a következő hétéves költségvetés, és a 750 milliárd euróra rúgó koronavírus helyreállítási csomag kapcsán zajló tárgyalásokon, mára már csak négy vitás pont maradt.

 

Orbán szerint a mostani tárgyalások fontosabbak minden egyébnél (poénkodva hozzátette: még a focinál is), így ő akár arra is kész, hogy egész héten Brüsszelben maradjon és folytassa az alkut.

 

A négy vitás pontot is felsorolta: az egyik a mentőcsomag méretét illeti, a második pedig azt, hogy az alapból mekkora hányad legyen vissza nem térítendő támogatás, illetve hitel.






 

Ugyancsak vita van a támogatásokhoz és hitelekhez kapcsolódó feltételrendszerről. Orbán szerint itt főként a hollandok és az olaszok feszülnek egymásnak, utóbbiak minél kevesebb feltétel szeretnének.

 

A magyar kormányfő hangsúlyozta, kormánya ez ügyben az olaszok oldalán áll.

Orbán kompromisszumkésznek mutatkozott a tagállamok közötti elosztás tekintetében is. Szerinte továbbra is kevesebbet kapunk, mint a velünk azonos súlyú más tagállamok (például Portugália), de az „egység kedvéért” el tudja fogadni a mostani helyzetet.

„Nem igazságos, de nem megalázó” – foglalta össze értékelését.

 

Az összegyűlt újságírók a leginkább a jogállamisági kritériumokkal kapcsolatos magyar álláspontra voltak kíváncsiak. Ezzel kapcsolatban

 

Orbán arról beszélt, nincs vita a jogállam fontosságában, és cinikusan azt mondta:

„ha ha valaki nem akarja tiszteletben tartani a jogállamot, annak azonnal el kellene hagynia az Európai Uniót”.

 

Az azonban elfogadhatatlannak nevezte, hogy az uniós forrásokkal való visszaélést fékezni hivatott jelenlegi garanciákhoz képest új jogállamisági kritériumokat vezessenek be.

 

Orbán ezen a ponton nyílt támadást intézett Mark Rutte holland miniszterelnökkel szemben, aki például azt javasolja, hogy csak akkor lehessen tagállamoknak a mentőcsomagból pénzt folyósítani, ha arra minden tagállam rábólint – így téve lehetővé a jogállamisági problémákkal küzdő országok pénzbeli támogatását.

„Nem tudom, mi a személyes oka annak, hogy a holland miniszterelnök engem vagy Magyarországot utálja, de olyan keményen támad, és hangsúlyozza, hogy (…) Magyarországot pénzügyileg kell büntetni”

– mondta Orbán, aki szerint ez elfogadhatatlan.

 

Azt is hangsúlyozta, kérte a német soros elnökséget a Magyarország elleni folyó hetes cikkely szerinti eljárás minél előbbi lezárására, ám ez, a jogállamisági kritériumokat illető javaslataihoz hasonlóan elutasítással találkozott.

 

Orbán úgy látja, nem az ő hibája lesz, ha nem sikerül megállapodni, hanem a „holland srácé”. Szerinte ugyanis ő a fennálló helyzetet, a status quót képviseli, a „holland ember” akar behozni valami újat.

 






Arra a kérdésre, hogy találkozik-e Mark Ruttéval, egy gúnyos mosollyal válaszolt, majd hozzátette, „én készen állok”.

 

Arról is beszélt, a tagállami kormányokat kritizáló civileknek nem szabadna uniós pénzeket adni, és olyan szigorú szabályoknak kéne alávetni a pénzügyi támogatásukat, mint a politikai pártokét.

 

Videó:

 

(Mérce.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top