Belföld

Két év letöltendő börtönre ítéltek egy sebészorvost, aki kevesellte a hálapénzt

(Képünk illusztráció, nem az érintett orvost ábrázolja!)

Megérdemelte.


Két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Kúria egy korrupt sebészt, akit három évre a közügyektől, valamint az orvosi foglalkozás végzésétől is eltiltott – tájékoztatott a fővárosi főügyész.

 

Ibolya Tibor közleményében azt írta: a doktor 2009 és 2013 között dolgozott egy budapesti kórházban ortopéd sebészfőorvosként, műtéteket is végzett.

 

Jövedelmének kiegészítése érdekében több betegétől is – az egyébként a TB által finanszírozott egészségügyi ellátásért – pénzt kért. Sőt: többször az általuk önként felajánlott hálapénzt kevesellve, nagyobb összeget kért.

 

Az orvos többek között arra hivatkozott, hogy a felajánlott harmincezer forintot

percek alatt elszórakozza a barátaival,

illetve az ötvenezer forint kevés, mert ő autóval jár a Balatonról – idézte a főügyész. Volt olyan beteg, akivel előre közölte, hogy mennyibe fog kerülni a műtét, és volt, hogy a műtét után határozta meg, hogy mennyi pénzt tart elfogadhatónak a beavatkozásért.

 

Olyan eset is volt, amikor a főorvos felhívta a beteg figyelmét, “ne felejtse el, megy még vissza varratszedésre, és egyébként is mástól többet szokott kérni“.

 

Egy betegének a részletfizetést is felajánlotta. Egy másik beteg köszönetképp egy nagyobb értékű könyvet szeretett volna ajándékozni az orvosnak, aki azonban azt visszautasította, egyértelműen utalva arra, hogy a könyv helyett pénzt kér, hiszen a tárgyi ajándékból nem tudja a számára szükséges dolgokat megvenni.

 


A sebészt első fokon kilenc rendbeli vesztegetés elfogadása miatt két év letöltendő börtönre ítélték.

 

A másodfokú bíróság azonban enyhített ezen arra hivatkozva, hogy a vádlott nem minősült “önálló intézkedésre jogosultnak”, így csökkentette a büntetést és felfüggesztette annak végrehajtását.

 

A jogerős döntés ellen a Fővárosi Főügyészség terjesztett elő felülvizsgálati indítványt a Kúriához, amelyben letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte. A Legfőbb Ügyészség az indítványt fenntartotta, a Kúria pedig helyt adott annak.

 

A Kúria megállapította, hogy az egészségügyi beavatkozás díját a kórház állapítja meg, azt vagy a beteg vagy az egészségbiztosítás fizeti, az eljáró orvos azonban

külön nem kérhet ellenszolgáltatást,

mert az jogtalan előnynek minősül. Egy főorvos pedig a beteg irányába önálló intézkedési jogkörrel bír, ezért ha jogtalan előnyt kér, cselekménye súlyosabban minősül.

 

Az ítélet jogerős.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top