Politika

Bírósági ítélet van róla, hogy Németh Sándor lopott

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Magánvagyonná tette a Hit Gyülekezete vagyonát





Magyar Hang című hetilap kiadója pert nyert a Hit Gyülekezetével szemben, miután a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében megállapította, hogy az újság nem állított valótlant a “Szegény hívek gazdag papja” című cikkében. A Magyar Hang az Átlátszó.hu hírportállal közösen készített oknyomozó riportjában annak járt utána, hogy megfelel-e a valóságnak Bartus László Fesz lesz című könyvének azon állítása, hogy Németh Sándor vezető lelkész “hazavitte” az ATV többségi tulajdonrészét. A Fesz lesz című könyv cégpapírokkal bizonyította, hogy Németh Sándor egy offshore cég közbeiktatásával meglopta a Hit Gyülekezetét, magánvagyonná tette az egyháza vagyonát. A Magyar Hang és az Átlátszó közös cikke megállapította, hogy a Fesz lesz című könyvben szereplő állítások megfelelnek a valóságnak.

 






A Hit Gyülekezete az általa indított sajtó-helyreigazítási per első pontjában éppen azt szerette volna elérni, ha a bíróság kimondja, hogy a gyülekezet vagyona nem lett Németh Sándor magánvagyona. A perben a Magyar Hang becsatolta azokat a cégbírósági papírokat, amelyek alapján egyértelműen megállapítható az eltulajdonítás ténye. A Fővárosi Törvényszék ítélete a becsatolt bizonyítékok alapján kimondta, hogy a cikk nem állított valótlan tényt, amikor azt írta, hogy Németh Sándor magánvagyonná tette a Hit Gyülekezete vagyonát, a Magyar Hang cikke “valótlan tényt nem állított, a tényekből vonta le a megfogalmazott következtetéseit, ezért a bíróság álláspontja szerint az első kereseti pont vonatkozásában helyreigazítási közlemény közzétételére az alperes nem kötelezhető”.

 

Ez azt jelenti, hogy már bírósági ítélet is van arról, hogy Németh Sándor vezető lelkész meglopta a saját gyülekezetét. Magánvagyonná tette a gyülekezete vagyonát, amikor az offshore cég felhasználásával nevére íratta a Hit Gyülekezete ATV-ben levő vagyonának 60 százalékát, és az ATV-ben (valamint a milliárdokat érő ATV-székházban) többségi befolyást szerzett. Papíron 270 millió forintos üzletrész megvásárlásával kétmilliárdos vagyonra tett szert, aminek még adó- és járulékvonzata is lehet, amit feltehetően nem fizetett be. Egy lelkésznek egyébként sem lehet 270 millió forint megtakarítása az adómentes lelkészi fizetéséből, Németh Sándornak pedig a Hit Gyülekezetén kívül nincs más látható, adózott jövedelme, amelyből a “vásárlást” bonyolíthatta.

 

Ezért a kétmilliárdot érő vagyont csak a Hit Gyülekezetéből származó pénzzel szerezhette meg, névértéken tizedannyiért, mint amennyit a vagyon ér. Ráadásul attól az offshore cégtől, amelynek valójában az ő és/vagy egy családtagja volt a tulajdonosa. Az offshore cég (X & A Ltd.) neve Németh Sándor lánya, Németh (férjezett nevén: Kauzál) AleXAndra nevéből származik. Németh Alexandra a Hit Gyülekezete vagyonkezelő cégének, az Új Spirit Kft.-nek az ügyvezetője, és ő tette lehetővé azt, hogy az offshore cég tőkeemelésnek álcázott tranzakcióival az apja megszerezze a Hit Gyülekezete kétmilliárdos vagyonát. Németh Sándor bűnszövetségben, a lányával összejátszva tulajdonította el, és íratta a saját nevére a gyülekezet ATV-ben levő vagyonának 60 százalékát.

 

Németh Sándor és Semjén Zsolt – Forrás: MTI

A bíróság ítélete a becsatolt bizonyítékok alapján megállapította, hogy “a per tárgyát képező sajtócikk lényegében arról szól, hogy az ATV Zrt. többségi tulajdonosa közvetett, illetve közvetlen módon Németh Sándor lett. Ezzel kapcsolatosan a cikk bemutatja azokat cég adatokat, amelyek alátámasztják a fenti következtetést, és azt a megállapítást, hogy „a gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett”. Bíróság mondta ki, hogy a cégpapírok, a tények alátámasztják a Fesz lesz című könyv állításait, amelyek alapján a Magyar hang és az Átlátszó.hu cikkei készültek. Ezért a két újság sem állított valótlant.






 

Ez azt is jelenti, hogy Németh Sándor hazudott saját gyülekezetének, amikor ezt a tényt letagadta, és azt állította, hogy a Hit Gyülekezetét nem érte semmi kár. Az a tulajdon, ami most már az ő nevén van, és nem a Hit Gyülekezete cégeinek nevén, az a Hit Gyülekezete kára és vesztesége. Azzal a profittal együtt, ami a 60 százalékos többségi tulajdon révén Németh Sándor nyeresége, és nem a Hit Gyülekezete profitja. A Fesz lesz című könyv részletesen bemutatja azt is, hogy a projektben a költségviselő a Hit Gyülekezete, a haszon viszont abban a cégben keletkezett, amelynek 60 százalékos tulajdonosa Németh Sándor lett. A Hit Gyülekezete cége öt éve veszteséges, a Németh érdekeltségébe tartozó cég öt éve nyereséges. Ez azt jelenti, hogy Németh Sándor folyamatosan lophatja saját gyülekezetét.

 

A bíróság szerint a bizonyítékok mindezt alátámasztják: “A felperes a keresete első pontjában olyan tartalmú helyreigazítás közzétételét kérte, mely szerint valótlanul állította az alperes, hogy a gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett. A
bíróság álláspontja szerint az alperes a tények valósága tekintetében az őt terhelő bizonyítási kötelezettségének az általa előadottakkal, illetve a csatolt bizonyítékokkal eleget tett. A bíróság megítélése szerint tényként állapítható meg, hogy a cikknek a cégnyilvántartás adataival kapcsolatos közlései tekintetében azok valóságtartalmát az okirati bizonyítékok alátámasztják. A felperes által kifogásolt közlemény vonatkozásában – miszerint „a gyülekezeti vagyonból magánvagyon lett” – a cikk részletes okfejtés tartalmaz arról, hogy mely tények alapozzák meg a közlemény valóságalapját.”

 

Németh Sándor milliárdos értékű háza. Tipikus lelkész lak. Adómentes jövedelemből. Forrás: nepszava.us

 

Ezzel bírósági ítélet mondta ki, hogy Németh Sándor vezető lelkész lopott. Az eltulajdonítás ezt jelenti. Ha a gyülekezeti vagyon Németh Sándor magánvagyona lett, akkor az azt jelenti, hogy Németh Sándor a gyülekezet vagyonát ellopta. Ebben az esetben vagyoni kár érte a gyülekezetét, ami azt jelenti, hogy Németh Sándor, a lánya, és Mészáros István ügyvéd, a Hit Gyülekezete Országos Vezetőségének ügyvezetője, akinek a lopás miatt feljelentést kellett volna tennie (de az offshore cég is abban az ügyvédi irodában volt bejegyezve, amelynek ő az egyik tagja) a hűtlen kezelés büntetőjogi tényállását is elkövette. Bartus László újságíró, a Fesz lesz című könyv szerzője a bűncselekmények miatt megtette a feljelentést, amelyet kiegészített az adócsalás bűncselekményével is. A mostani bírósági ítélet is azt támasztja alá, hogy a bűncselekmények elkövetése megtörtént. Ezt most már bírósági ítélet állapította meg. A feljelentés sorsa attól függ, hogy a nyomozóhatóság politikai érdektől és befolyástól függetlenül végezheti a munkáját vagy nem.

 

A Magyar Hang elleni perben a Hit Gyülekezete további pontokban is kifogást tett, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy a Hit Gyülekezetébe befolyó közpénzeket a gyülekezet szabályosan használta fel és az nem válhatott Németh Sándor magánvagyonává. De a Fővárosi Törvényszék ezekben a pontokban sem a Hit Gyülekezetének, hanem a Magyar Hang című lapnak adott igazat. A Hit Gyülekezete az Átlátszó.hu oknyomozó hírportállal szemben is pert indított, de abban a perben is elutasították a keresetét, mert a pert az Átlátszó.hu nyerte meg.






 

Most már csak az a kérdés, hogy milyen következtetést vonnak le a Hit Gyülekezete tagjai, lelkészei és más vezetői annak alapján, hogy bírósági ítélet mondja ki azt, hogy Németh Sándor meglopta a Hit Gyülekezetét, a gyülekezete vagyonát magánvagyonná tette. Hogyan lehet egy bevett egyház vezetője olyan ember (akinek teológiai képzettsége sincs, és soha nem is szentelték fel lelkésznek), akiről bírósági ítélet állapította meg, hogy egy tolvaj, és nem mást lopott meg, mint a saját egyházát. Ilyen esetben minden egyházban lemondatják a vezetőt, vagy távozásra szólítják fel, és rendőrségi feljelentést tesznek ellene.

 

A Hit Gyülekezete jogi személy, nem azonos Németh Sándorral. Mert ha így lenne, akkor a Hit Gyülekezete egy magánvállalkozás, bizniszegyház, amely sérti a egyházi törvényt, és törölni kell az egyházi nyilvántartásból. A Hit Gyülekezete elemi érdeke és kötelessége, hogy visszaszerezze az ellopott egyházi vagyont. Németh Sándortól vissza kell vennie azt a kétmilliárdos vagyonrészt, amit ellopott. Ezen kívül el kell számoltatnia, hogy az offshore cégen keresztül mekkora profitot vett el a Hit Gyülekezete elől. Az elszámoltatás részeként Némethnek be kellene számolnia arról is, hogy havonta mekkora adózatlan jövedelmet tesz zsebre a hívek által befizetett tizedből és adományokból. A látható vagyonára csak akkor van fedezet, ha harminc éve minimum havi átlag tízmillió forintot tesz el magának. Valójában az erődítménynek beillő kastélyát is a Hit Gyülekezete tulajdonába kellene venni, mert az a hívők pénzén épült, és azt nem milliárdos kacsalábon forgó kastélyra adták, hanem Isten munkájára. Ami nem azonos Németh Sándor dőzsölésével.

forrásnepszava.us




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top