Belföld

Változnak a hazautazás szabályai szombattól: már nem az állam állja a tesztek árát

Aki hamarabb ki szeretne jönni a karanténból, saját magának kell fizetnie az ehhez szükséges két tesztet, ami több tízezer forint is lehet.

 




 

Változnak a sárga vagy piros kategóriába sorolt, azaz járványügyileg kockázatosnak tekintett országokból hazatérőkre vonatkozó szabályok augusztus 1-től – emlékeztet a Népszava. Innentől fogva ugyanis már nem az állam állja a visszaérkezők tesztelésének költségét.

Gulyás Gergely még a július 12-én jelentette be a szigorításokkal együtt, hogy bő két hétig átvállalják a tesztek árát, tekintettel a már korábban befizetett utakra. Ez a türelmi idő azonban most lejár: szombattól már mindenkinek magának kell fizetnie a koronavírustesztet, ha két hétnél korábban szabadulni akar a kötelező házi karanténból.

A közelgő határidőre a kormányhivatalok kedden hívták fel a háziorvosok figyelmét.

Komáromi Zoltán budapesti háziorvos elmondása szerint levélben értesült arról, hogy szombattól nem rendelhet a külföldről hazatérőknek PCR-tesztet a mentőszolgálattól. Emellett azt is előírták számára, hogy tájékoztassa a betegeket, hol végezhetik el a vizsgálatot. Ennek részletei azonban egyelőre nem tiszták.




Bonyolítja a helyzetet, hogy mivel csak néhány kórház rendelkezik PCR-tesztelésre alkalmas laborral, a többiek vagy tőlük, vagy magánúton rendelhetik meg a vizsgálatot.

Ez pedig nem olcsó: a lap információi szerint az állami laborokkal kapcsolatban állóknál 32-38 ezer, magánpiaci szereplőknél pedig 40-50 ezer forint is lehet a teszt elvégzése.

Egyelőre kérdéses, saját lakásukban kell-e tesztelni a karanténra kötelezetteket (ahogy eddig a mentőszolgálat tette), vagy az egészségügyi intézményben.

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top