Politika

A kormány végre állást foglalt a belarusz helyzetről! Hihetetlen, mit mondtak!

Pestibulvar.hu

Először adott – relatíve – határozott választ Szijjártó Péter a magyar kormány nevében arra, hogy pontosan mi az álláspontjuk a belarusz helyzetről. A kormány kommunikációját az elmúlt hétben vagy a hallgatás, vagy a fehérorosz rezsim finom hátsó támogatása jelentette (két napja derült ki pl., hogy a válság miatt összehívott rendkívüli uniós ülésen egyedül a magyarok nem támogatták a Lukasenkáékkal szembeni szankciókat).





 

Most sem tette sokkal egyértelműbbé a kormány álláspontját Szijjártó, de tény, hogy a mostani reakciója az eddigiek közül a leghatározottabbnak számít. A külügyminiszter egy Facebook-posztjában azt írta, hogy a magyar kormány

“A LENGYEL ÁLLÁSPONTOT TÁMOGATJA”.

 

Szijjártó elmondása szerint “minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán”, ő maga a baltiakkal tárgyalt a legújabb fejleményekről, Orbán pedig állítólag a lengyel miniszterelnökkel. Szijjártó úgy fogalmazott: “a visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, mi is a lengyel álláspontot támogatjuk, különös tekintettel a Belaruszban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre”.

A külügyminiszter azt nem részletezte ugyan, hogy pontosan melyik álláspontra gondolt, de ha igaz, amit mond, és tényleg a lengyeleket támogatják az ügyben, akkor úgy tűnik, elkezdtek engedni az eddigi keményvonalas belarusz-támogatásukból. A lengyelek ugyanis a helyzet kapcsán a Lukasenka-rezsim egyik legádázabb kritikusainak számítanak. Egy a balti államokkal közösen megfogalmazott múlt csütörtöki közleményükben pl. Minszket

AZ ÁLLAMPOLGÁROKKAL SZEMBEN ALKALMAZOTT ERŐSZAK AZONNALI BESZÜNTETÉSÉRE, A POLITIKAI FOGLYOK SZABADON BOCSÁTÁSÁRA ÉS A BELPOLITIKAI PÁRBESZÉD ELINDÍTÁSÁRA SZÓLÍTOTTÁK FEL.

 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton pedig azt mondta: meg kell ismételni a fehérorosz elnökválasztást, külföldi megfigyelők mellett. Morawieczki volt az is, aki az uniós vezetők közül elsőként szorgalmazta egy rendkívüli uniós ülés összehívását az ügyben, és ő követelte az egyik leghangosabban a rezsimmel szembeni közös uniós fellépést. Ha ezentúl tényleg a lengyeleket támogatják Orbánék, az 180 fokos fordulatot jelentene az eddigi álláspontjukhoz képest.






 

Persze azt egyelőre nem tudni, hogy a “lengyel álláspont” pontosan mely részét támogatná a kormány, ahogy azt sem, hogy a későbbiekben, amikor a szankciók esetleges megszavazásáról lesz szó, is vajon kitartanak-e a mostani véleményük mellett. Elvégre ők voltak azok, akik két hónappal ezelőtt, a választás kellős közepén nyíltan hitet tettek Lukasenka rezsimje mellett, Orbán pedig még az EU-t is felszólította a belarusz szankciók feloldására.

 

Abból a szempontból nem lenne ugyanakkor meglepő a meghátrálásuk, hogy nagyon egyedül maradtak a véleményükkel, Lukasenka miatt ezúttal még a lengyelekre sem számíthatnak, pedig ők hagyományosan a szövetségesüknek szoktak számítani a nagyobb diplomáciai balhékban.

 

Szijjártó Facebook-posztja itt olvasható:

Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán. Ma…

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. augusztus 17., hétfő

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top